Studiu de caz: Desemnarea si componenta comisiei de cercetare disciplinara

Codul munciicercetare disciplinaracomisia de cercetare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 26.09.2011

O societate va intampina situatii in care va fi nevoie de hotarari emise de comisia disciplinara. Tocmai de aceea angajatorul are obligatia de a cunoaste normele legislative care privesc procedura de infiintare a unei astfel de comisiii, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele in cauza. Se va stabili, asadar, in ce masura poate face parte din comisia de cercetare disciplinara prealabila persoana care a intocmit referatul de sesizare. De asemenea, se va vedea daca societatea este obligata sa constituie de la bun inceput o astfel de comisie care sa ia masuri pentru fiecare abatere sesizata sau daca vor fi situatii pentru care vor fi suficiente deciziile la nivelul societatii.

Potrivit dispozitiilor art. 251 alin. (2) din Codul muncii, republicat, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.Desi legea face vorbire de persoana imputernicita, nu de o comisie de disciplina, apreciem ca nimic nu impiedica angajatorul sa numeasca o atare comisie pentru cercetarea disciplinara a salariatului.

Legea nu stabileste anumite conditii necesare a fi indeplinite de catre salariatii imputerniciti sa efectueze cercetarea, nici interdictii sau incompatibilitati pentru desemnarea in cadrul comisiei, asa incat nu vedem impedimentul pentru care din comisia de cercetare disciplinara sa nu poata face parte salariatul care a intocmit referatul prin care sesiseaza angajatorul cu privire la savarsirea de catre salariat a unei fapte ce poate constitui abatere disciplinara.

In practica, salariatul ce intocmeste referatul este de regula seful ierarhic superior al celui ce va fi cercetat. Conform art. 242 lit. e), f) g) din Codul muncii, republicat, regulamentul intern cuprinde si dispozitii privind regulile concrete privind disciplina muncii in unitate, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile, precum si regulile referitoare la procedura disciplinara. In lumina acestor dispozitii legale, comisia disciplinara poate fi desemnata potrivit regulilor stabilite in regulamentul intern.

Atata vreme cat prin normele legale si prin cele aplicabile la nivelul angajatorului in baza contractului colectiv de munca si regulamentului intern nu este prevazuta obligatia in sarcina angajatorului ca pentru fiecare cercetare disciplinara sa se constituie comisia de cercetare in baza deciziei emise de angajator in acest scop, se considera ca nimic nu impiedica angajatorul sa constituie la nivelul sau o comisie pentru cercetarea tuturor abaterilor disciplinare savarsite de salariatii unitatii.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicercetare disciplinaracomisia de cercetare

Data aparitiei: 23 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Desemnarea si componenta comisiei de cercetare disciplinara Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]