Studiu de caz: Declaratia rectificativa si compensarea in bani a CO neefectuat

Codul munciiCodul fiscalHG 44/2004HG 1397/2010declaratie rectificativaconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 26.09.2011

Neefectuarea concediului de odihna de catre salariati obliga angajatorul la plata zilelor respective, insa numai in anumite situatii. Un astfel de caz este reprezentat de o companie din cadrul careia o angajata pleaca in luna iulie, iar societatea este instiintata abia doua luni mai tarziu ca salariata in cauza avea 5 zile de concediu pe care nu le efectuase. Data fiind aceasta situatie, angajatorul va trebui sa plateasca perioada de concediu de odihna neefectuat. Va fi posibil ca aceasta plata sa se faca fara intocmirea declaratiilor rectificative?

In conformitate cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorului ii revine obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca. Dreptul la concediu de odihna anual, la indemnizatia de concediu de odihna si compensarea in bani a zilelor de concediu de odihna neefectuat in cazul incetarii contractului individual de munca sunt drepturi ce decurg din lege.

Astfel, potrivit art. 146 alin. (4) din Codul muncii, republicat, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. Asadar, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani in cazul incetarii contractului individual de munca si se plateste odata cu plata ultimilor drepturi salariale cuvenite.

Suma reprezentand compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat se adauga la venitul brut din salarii realizat aferent lunii in care are loc incetarea contractului individual de munca, asupra caruia se calculeaza impozitul si toate contributiile aferente. Potrivit prevederilor pct. 129 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 59 din Codul fiscal aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii si/sau a bazei de impunere aferente veniturilor unei persoane fizice, pentru care angajatorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera, iar diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii. Corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si retinute de catre acestia de la asigurati pentru perioade ulterioare datei de 01 ianuarie 2011 se realizeaza prin declaratia rectificativa a formularului 112 intocmita conform procedurii precizate in HG 1397/2010.

Astfel, intrucat veniturile salariale platite nu reflecta situatia corecta, va trebui sa rectificati Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate aferenta lunii iulie 2011, luna in care a avut loc incetarea contractului individual de munca.

Potrivit pct. 2 Caseta "Declaratie rectificativa" subpct. 2.1 - 2.2 de la pct. II. Completarea declaratiei, sectiunea A. Anexa nr. 1, cuprinse in anexa nr. 7 - Instructiuni de completare a formularului "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit și evidenta nominala a persoanelor asigurate" la Hotararea Guvernului nr. 1397/2010:

2.1.Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, prin depunerea unei declaratii rectificative.
2.2.Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
Prin urmare, pentru situatia prezentata apreciem ca trebuie sa faceti declaratie rectificativa.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiCodul fiscalHG 44/2004HG 1397/2010declaratie rectificativaconcediu de odihna

Data aparitiei: 23 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Declaratia rectificativa si compensarea in bani a CO neefectuat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]