Studiu de caz: Stabilirea unei perioade de proba la modificarea functiei

Codul munciiperioada de probamodificarea functiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Valabil la 22.09.2011

Asa cum este prevazut in Codul muncii, angajatorul poate dispune existenta unei perioade de proba la modificarea functiei pentru a verifica in ce masura angajatul este potrivit pentru noile responsabilitati care i se adreseaza. Se va vedea astfel cum va proceda angajatorul in cazul in care, pe parcursul perioadei de proba, se constata ca angajatorul nu este pregatit pentru sarcinile aferente noii functii. Va putea fi acesta concediat printr-o notificare in timp ce se afla in perioada de proba sau angajatorul este obligat sa ii ofere pozitia ocupata anterior modificarii efectuate?

Potrivit art. 32 alin. (1) din Codul muncii, republicat, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Asadar, exista posibilitatea legala a stabilirii unei perioade de proba si in situatia in care salariatul debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie.

Conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Asadar, cu exceptia notificarii scrise pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, legiuitorul nu impune nicio alta conditie pentru a fi indeplinita pentru incetarea CIM in timpul perioadei de proba, oricare dintre partile semnatare ale contractului individual de munca avand posibilitatea sa notifice celeilate parti intentia sa de incetare a raporturilor de munca.

Referindu-se la perioada de proba, prof. univ. dr. Alexandru Ticlea (Tratat de dreptul muncii  - Ed. a III-a, Universul Juridic, Bucuresti 2009) aprecia ca poate ridica unele problem generate de diverse situatii, ca si aceea daca salariatul care nu corespunde profesional in noua functie sau profesie va fi concediat sau va reveni la vechiul sau loc de munca, concluzionand in sensul potrivit caruia, cum nicio dispozitie a Codului muncii nu raspunde la intrebare, urmeaza ca partile, printr-o clauza contractuala, sa lamureasca acest aspect.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiperioada de probamodificarea functiei

Data aparitiei: 21 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Stabilirea unei perioade de proba la modificarea functiei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]