Se modifica obligatia angajatorului de a initia negocierea colectiva. Vezi ce rol are Codul Dialogului Social

Legea dialogului socialcontract colectivinitiere negocieresindicat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia angajatorilor de a initia negocierea colectiva la nivel de unitate este reglementata de Legea dialogului social nr. 62/2011. S-ar parea ca noile prevederi creeaza unele confuzii, prin comparatie cu legislatia anterioara (Legea nr. 130/1996) care prevedea ca initiativa negocierii  colective sa revina angajatorului cu cel putin 21 de salariati.

Noile reglementari reiau obligatia ca negocierea colectiva sa revina angajatorilor cu cel putin 21 de angajati, fara sa fie insa facute referiri cu privire la periodicitate si fara sa fie stabilite diferente concrete in ceea ce priveste profilul organizatoric al societatilor.

In concret, articolul 129 din legea dialogului social mentioneaza obligatia societatii care este deja parte la un contract colectiv de munca la nivel de unitate de a initia negocierea intr-un anumit termen inainte de expirarea contractului in vigoare. Cu toate acestea, un alt alineat al aceluiasi articol precizeaza ca aceasta obligatie revine sindicatului sau reprezentantilor salariatilor in cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, dar nu este explicat daca aceasta obligatie face referire la societatile cu un contract colectiv la nivel de unitate sau se aplica tuturor societatilor care au minimum 21 de salariati.

Legea prevede si posibilitatea negocierii contractului colectiv de munca, intelegandu-se astfel ca, in cazul societatilor care nu au un astfel de contract, negocierea poate incepe in orice moment, insa numai cu acordul ambelor parti.

Legea lasa astfel loc unor interpretari care ar putea elibera angajatorul de obligatia initierii negocierii, mai ales ca in situatia prezentata anterior nu are prevazuta nicio sanctiune. In consecinta, ar fi trebui precizat ca societatea (angajatorul) are obligatia initierii negocierii venite din partea salariatilor numai in cazul in care societatea avea deja un contract colectiv de munca la nivel de unitate in momentul intrarii in vigoare a Legii Dialogului Social.

Sunt reglementate in general situatiile societatilor care au contracte colective la nivel de unitate in derulare. Astfel, in cazul unor astfel de societati, angajatorul are obligatia de a incepe negocierea pana la un anumit termen, fiind prevazuta, de data aceasta, si o sanctiune pentru angajatorul care refuza sa tina cont de initiativa venita din partea sindicatului/reprezentantilor salariatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea dialogului socialcontract colectivinitiere negocieresindicat

Data aparitiei: 20 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se modifica obligatia angajatorului de a initia negocierea colectiva. Vezi ce rol are Codul Dialogului Social Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]