Egalitate pe piata muncii din Romania? Vezi cum arata raportul Bancii Mondiale

piata munciidiferente salariidiscriminaresalarii femeiBanca Mondiala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Pe o piata a muncii care se confrunta in continuare cu o rata crescuta a evaziunii fiscale, isi ocupa un loc destul de insemnat si discriminarea intre sexe atunci cand vine vorba de plata unor salarii la fel de mari in cazul femeilor, ca si in cazul barbatilor. Un raport intocmit de Banca Mondiala (BM) si publicat partial arata ca in Romania femeile sunt platite in medie cu 10% mai putin decat barbatii.

Asa cum a declarat Carolina Sanchez Paramo, senior economist in cadrul Bancii Mondiale, in Romania exista diferente de salariu fata de cele din regiune: "In medie, o femeie castiga la nivelul regiunii 80 de centi pentru fiecare dolar cu care barbatul este remunerat. in Romania, diferenta este de 90 de centi la dolar".

Nivelul mai scazut in medie cu 10% este influentat in parte si de faptul ca femeile sunt angajate cu precadere in domeniul serviciilor, iar acest aspect face ca salariile sa fie de la bun inceput mai mici. Discriminarile se fac astfel si in ceea ce priveste nivelul de instruire deoarece un barbat primeste un salariu mai mare chiar daca detine acelasi nivel de cunostinte sau experienta.

Ana Revenga, director in cadrul BM, a amintit si de faptul ca influenta slaba pe care o au femeile in lumea politica atrage dupa sine o influenta scazuta si pe piata muncii in privinta acordarii salariilor: "Trebuie sa ne intoarcem la rolul femeii in casa si la constrangerile de timp. Au mai putin timp sa participe pe piata muncii sau in politica si nu au la fel de multe conexiuni precum barbatii. Exista, de asemenea, convingerea ca nu sunt buni lideri politici".

Banca Mondiala a amintit in raportul intocmit ca femeile reprezinta la nivel global circa 40% din piata muncii, 43% din forta de munca in agricultura si peste 50% din numarul total de studenti. Chiar daca aceste diferente s-au redus semnificativ in ultimii 25 de ani, exista in continuare nenumarate tari in care diferentele de educatie, sanatate si de sanse pe piata muncii dovedesc o limitare a libertatii de care angajatorii ar trebui sa tina cont.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
piata munciidiferente salariidiscriminaresalarii femeiBanca Mondiala

Data aparitiei: 19 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Egalitate pe piata muncii din Romania? Vezi cum arata raportul Bancii Mondiale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]