Studiu de caz: Formarea profesionala la initiativa salariatului si suspendarea CIM

Codul munciiformare profesionalaconcediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 14.09.2011

Formarea profesionala se poate desfasura in functie de mai multe conditii impuse de angajator sau alese de persoana care doreste sa urmeze sesiunea de pregatire. Pentru a analiza raporturile firmei cu angajatul in aceasta perioada, se va da ca exemplu un angajat care doreste sa efectueze un stagiu de pregatire intr-o alta tara pe o perioada de 3 luni de zile, urmand ca dupa finalizarea acestui stagiu sa revina in tara si, implicit, in cadrul firmei. Se va vedea astfel ce modificari va suporta CIM si care vor fi procedurile de care va tine societatea cu privire la inregistrarile din Revisal.

In baza art. 196 din Codul muncii, participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. In cazul in care participarea la formare profesionala a fost initiata de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii).

Atunci cand initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoaterea din activitate apartine salariatului, ramane la latitudinea angajatorului sa decida cu privire la conditiile de participare si modalitatea de suportare a costurilor. In acest sens, art. 199 alin. (1) din acelasi cod dispune ca, in cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat, in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.

In cazul in care, angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, Codul muncii prevede la art. 157 alin. (1) ca salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. In consecinta, daca initiativa participarii la formare profesionala apartine angajatorului, Codul muncii prevede ca pe toata durata formarii profesionale salariatul va beneficia de toate drepturile salariale detinute.

In situatia in care initiativa participarii la formare profesionala apartine salariatului, contractul individual de munca se suspenda in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. In acest caz, salariatului i se acorda, la cererea sa, concediu pentru formare profesionala cu sau fara plata in functie de intelegerea partilor, angajator si salariat. Numai in situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura participarea la programe de pregatire profesionala, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Asadar, in acest caz, in mod obligatoriu concediul pentru formare profesionala va fi platit de angajator cu o indemnizatie stabilita conform art. 150 din Codul muncii, respectiv in acelasi mod in care se calculeaza si indemnizatia pentru concediu de odihna.

In situatia expusa, se considera ca formarea profesionala are loc la initiativa salariatului din moment ce acesta este cel care suporta cheltuielile cu formarea profesionala. In acest caz, contractul individual de munca se suspenda in baza art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.

Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Prin urmare, societatea va inscrie in registrul de evidenta a salariatilor suspendarea contractului individual de munca in termen de 20 de zile de la data suspendarii.

Statul de plata se va intocmi cu venit zero daca concediul pentru formare profesionala este fara plata sau se va evidentia indemnizatia platita in cazul in care concediul pentru formare profesionala este cu plata.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiformare profesionalaconcediu

Data aparitiei: 13 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Formarea profesionala la initiativa salariatului si suspendarea CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]