Studiu de caz: Stabilirea conditiilor similare pentru angajatii cu CIM pe perioada determinata si cei temporari

angajati temporariresponsabilitati angajatormunca temporaraperioada determinatacontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 12.09.2011

Chiar daca legea prevede in mod clar sa nu fie create discriminari intre angajatii temporari si cei angajati cu CIM pe perioada determinata, exista situatii in care angajatorii exercita abuzuri si incalca drepturile angajatilor temporari sau invers. Trebuie insa stiut ca acest fapt poate fi evitat atunci cand angajatorul isi cunoaste obligatiile pe care le are de indeplinit fata de un salariat cu CIM pe perioada determinata sau in calitate de utilizator de munca temporara.

Se considera ca in situatia data este relevanta definitia agentului de munca temporara ca fiind societatea comerciala, autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care pune provizoriu la dispozitia utilizatorului personal calificat si/sau necalificat, pe care il angajeaza si il salarizeaza in acest scop.

In schimb, salariatul temporar este persoana incadrata la un angajator agent de munca temporara, pus la dispozitia unui utilizator pe durata necesara, in vederea indeplinirii unor anumite sarcini precise si cu caracter temporar. Utilizatorul este angajatorul caruia agentul de munca temporara ii pune la dispozitie un salariat temporar, pentru indeplinirea anumitor sarcini precise si cu caracter temporar.

In ceea ce priveste obligatiile angajatorului fata de salariatii cu CIM pe perioada determinata sau in calitate de utilizator de munca temporara, se face precizarea ca inainte de inceperea activitatii, acesta va trebui sa isi informeze salariatii asupra:
-    calificarilor profesionale, aptitudinilor personale sau serviciilor medicale profilactice pe care activitatea respectiva le presupune;
-    riscurilor majore specifice locului de munca.

De asemenea, angajatorul trebuie sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii salariatilor, precum si conditiile prin care fiecare salariat sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si de instructiuni de lucru specifice locului de munca si postului sau, in urmatoarele situatii:
-    la angajare;
-    la schimbarea locului de munca;
-    la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
-    la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
-    la executarea unor lucrari speciale.

Angajatorul mai are obligatia de a informa persoanele cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca si/sau serviciile externe cu privire la angajarea sau utilizarea in cadrul organizatiei a unor astfel de salariati. In calitate de utilizator de munca temporara, angajatorul are in plus obligatia de a informa agentul de munca temporara asupra caracteristicilor specifice postului, in special privind calificarea necesara si conditiile concrete de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajati temporariresponsabilitati angajatormunca temporaraperioada determinatacontract de munca

Data aparitiei: 09 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Stabilirea conditiilor similare pentru angajatii cu CIM pe perioada determinata si cei temporari Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]