Studiu de caz: Modificarea CIM prin acordul partilor si functia inexistenta in Revisal

modificare CIMactualizare Revisalfunctie inexistenta in Revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 8.09.2011

Care este modalitatea corecta de gestionare a situatiei de motivare a actului aditional de modificare a functiei, ca urmare a reactualizarii Revisal-ului? Cum se va face aceasta notificare de catre societate in ceea ce ii priveste pe angajatorii in cauza? Exista riscul unor probleme in cazul unui control al ITM-ului dat fiind faptul ca functiile respective nu mai exista in Revisal, fiind inlocuite in mod automat si nu de catre societate?

Printre elementele de continut ale contractului individual de munca al salariatului trebuie sa se regaseasca si functia/meseria conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului, potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (3) lit. d) coroborat cu alin. (2) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, in modelul-cadrul al contractului individual de munca, aprobat prin O.M..M.S.S. nr. 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la lit. E Felul muncii trebuie prevazuta "Functia/meseria (…) conform Clasificarii ocupatiilor din Romania".

Clasificarea ocupatiilor din Romania (aprobata prin Ordinul comun al ministrului muncii si protectiei sociale si presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1995) este operatia de sistematizare a ocupatiilor (functiilor si meseriilor) populatiei active, in care o ocupatie este clasificata o singura data. Ocupatia unei persoane poate fi exprimata prin: functia sau meseria exercitata de aceasta in cadrul relatiei de angajare.

Clasificarea ocupatiilor este conceputa pe patru niveluri de clasificare, astfel:
- nivelul I - Grupe majore;
- nivelul II - Subgrupe majore;
- nivelul III - Grupe minore;
- nivelul IV - Grupe de baza.
Grupa de baza fiind ultimul nivel de clasificare, include ocupatia sau grupul de ocupatii cu cel mai detaliat nivel de omogenitate, din punct de vedere al activitatii desfasurate de persoanele cu astfel de ocupatii.

Unei grupe de baza ii va corespunde un singur cod format din 4 cifre (unde: prima cifra va reprezenta grupa majora; a doua cifra va reprezenta subgrupa majora; a treia cifra va reprezenta grupa minora; a patra cifra va reprezenta grupa de baza), in care se cuprind toate ocupatiile corespunzatoare numai acesteia. Fiecare ocupatie va fi codificata cu codul grupei din care face parte, caruia i se adauga inca doua caractere.

Prin urmare, functia/meseria (ocupatia) conform Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) este codificata prin sase caractere (cifre). Astfel, de exemplu, ocupatia Marcator piese - cod 932003 face parte din Grupa de baza 9320 - Muncitori necalificati din industria prelucratoare. Astfel, nu este suficient ca societatea sa precizeze in contractul de munca al salariatului la lit. E) privind felul muncii doar mentiunea de muncitor necalificat, conform C.O.R. aceasta reprezentand doar grupa majora din care fac parte ocupatiile pe care le pot desfasura muncitorii care nu au o calificare. Grupa majora 9 - Muncitori necalificati nu se refera la ocupatie, neexistand o astfel de ocupatie, ci la nivelul de instruire (studii generale) cerut pentru ocupatiile din aceasta grupa. Simpla ocupatie de muncitor necalificat nu exista. Analizand C.O.R. se observa ca exista nenumarate ocupatii pe care o persoana care din perpectiva scolii absolvite, respectiv scoala generala, o poate desfasura in temeiul unui contract individual de munca, si care se incadreaza in grupa majora 9.

De aceea, ca solutie la problema data este prezentata posibilitatea modificarii contractelor individuale de munca ale salariatilor in ceea ce priveste felul muncii, asfel incat ocupatia salariatilor din CIM sa coincida cu activitatea desfasurata de acestia in fapt, si sa fie inregistrata in mod corespunzator in REVISAL. Astfel, modificarea ocupatiei/functiei salariatului se realizeaza numai cu acordul expres al acestuia, in conformitate cu dispozitiile art. 41 alin. (1) coroborat cu alin. (3) lit. c) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru aceasta veti intocmi un act aditional la contractul individual de munca al salariatului in care elementul care se modifica este felul muncii. Acest act aditional reprezinta acordul de vointa liber exprimat de partile raportului de munca privind modificarea unui element al contractului individual de munca al salariatului, acord de vointa ce nu se motiveaza. Inspectorii de munca nu au atributia verificarii cauzei vointei exprimate in exterior de catre parti intr-un anumit sens, ci numai de a constata daca se respecta prevederile legislatiei muncii.

Or, daca in contractele de munca ale angajatilor este trecut la felul muncii, muncitor necalificat, le puteti modifica ocupatia cu cea corespunzatoare muncii pe care respectivii salariati o desfasoara in fapt, prin intocmirea unui act aditional la CIM de modificare a felului muncii, deci cu respectarea prevederilor legislatiei muncii.

In privinta situatiilor in care functia/meseria din CIM si inregistrarea din REVISAL nu coincid datorita faptului ca la momentul intocmirii CIM REVISALul nu era actualizat cu functia/meseria din C.O.R. de catre specialistii in IT care gestioneaza aceasta aplicatie, unii dintre functionarii inspectoratelor teritoriale de munca sfatuiesc inregistrarea in REVISAL cu o functie/meserie apropiata, urmand ca odata cu actualizarea registrului cu noua ocupatie responsabilul cu gestionarea activitatii de resurse umane al angajatorului sa faca corectia corespunzatoare in REVISAL. Pentru a inlatura riscul aplicarii unei sanctiuni din partea inspectorilor de munca in eventualitatea unui control, sfatul meu este ca inainte de a proceda astfel sa va asigurati printr-un raspuns scris in acest sens din partea acestei institutii, in urma adresei inainte in care mentionati in mod explicit functia/meseria pentru care nu exista posibilitatea inregistrarii in REVISAL, asa incat la momentul unui control al inspectorilor de munca sa poata fi dovedit faptul ca societatea nu se face responsabila de modificarea efectuata.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare CIMactualizare Revisalfunctie inexistenta in Revisal

Data aparitiei: 07 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Modificarea CIM prin acordul partilor si functia inexistenta in Revisal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]