Studiu de caz: Regimul sanctionar si diferenta dintre functia din CIM si cea inregistrata in Revisal

corectare functie Revisalregim sanctionareact aditional modificare CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 8.09.2011

Multe societati se confrunta cu problemele aparute odata cu actualizarea Revisal-ului in ceea ce priveste functiile din CIM care nu mai corespund cu cele din Revisal. O astfel de societate a constatat ca, in urma actualizarii Revisal, functia de Pregatitor Completator (822211) a devenit Imbuteliator gaz petrol lichefiat (932009). Cum va proceda societatea pentru a efectua corectia in acest sens? Care sunt consecintele care pot aparea in urma acestei corectii?

Se retine ca functia/ocupatia prevazuta in REVISAL trebuie sa coincida celei inregistrate in contractul individual de munca al salariatului, caci inregistrarile in REVISAL au la baza tocmai inregistrarile din contractul individual de munca al salariatului, trebuind sa reflecte situatia reala privind particularitatile muncii desfasurate de salariat.

Potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:

a) neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de prezenta hotarare;
b) refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca registrul in forma electronica, precum si dosarul personal al salariatilor;
c) necompletarea registrului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari.
d) neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii;
e) completarea registrului cu date eronate.
Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a)-c), cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) cea prevazuta la lit. d), cu amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei;
c) cea prevazuta la lit. e), cu amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei (art. 8 alin. 2 din H.G. nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca, in conformitate cu dispozitiile alin. (3) din acelasi articol. In consecinta, daca doriti ca salariatii sa fie incadrati pe pozitia de marcator piese - cod 932003 conform COR, veti intocmi acte aditionale privind modificarea ocupatiei/functiei si veti inregistra actele aditionale cu noua ocupatie in REVISAL. Modificarea functiei si inregistrarea ca atare nu poate constitui motiv de sanctionare contraventionala de catre inspectorii de munca.

Daca insa, in urma controlului efectuat de inspectorii de munca, se descopera inadvertenta dintre inregistrarile din trecut din contractele de munca ale salariatilor si cele din REVISAL, veti putea fi sanctionat contraventional pentru completarea Registrului cu date eronate, conform art. 8 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Si in cazul in care doriti sa corectati ocupatia/functia din REVISAL inregistrand-o pe cea reala conform contractului individual de munca, exista riscul de a fi sanctionat contraventional in temeiul aceluiasi articol sau al art. 8 alin. (1) lit. c) din H.G. nr. 161/2006, pentru necompletarea registrului in conformitate cu prevederile acestui act normativ.

Prin urmare, riscul sanctionarii contraventionale cu amenda exista, insa aplicarea sanctiunii este supusa unui termen de prescriptie in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (act normativ ce completeaza art. 8 din H.G. nr. 161/2006).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare functie Revisalregim sanctionareact aditional modificare CIM

Data aparitiei: 07 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Regimul sanctionar si diferenta dintre functia din CIM si cea inregistrata in Revisal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]