Studiu de caz: Noul COR si necesitatea modificarii contractului individual de munca

CORClasificarea ocupatiilor din RomaniaCodul munciiRevisalHG 500/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 1.09.2011

Ca urmare a modificarilor efectuate in ceea ce priveste clasificarea ocupatiilor din Romania, apar in mod inevitabil situatii care implica modificarea contractelor individuale de munca si, de exemplu, actualizarea datelor cu privire la codurile COR. In ce masura este insa obligatorie modificarea codului COR pentru contractele in vigoare inainte de publicarea Ordinului nr. 856 din 11072011?

In acest sens, se va mentiona ca prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), in vederea asigurarii tranzitiei de la Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR), aprobata prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1.949/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 272 din 23 noiembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, la noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin prezentul ordin, cele doua clasificari vor fi utilizate in paralel pana la data de 31 decembrie 2011(art. 2 alin. (2)).

Varianta Clasificarii Ocupatiilor din Romania, actualizata potrivit ISCO 08, aprobata prin ordinul sus-mentionat va putea fi utilizata, pana la data de 31 decembrie 2011, in paralel cu actuala forma a COR (conform ISCO 88). Asadar, dupa data de 31.12.2011 se va utiliza numai noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) aprobata prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS.

Astfel, pentru salariatii angajati incepand cu 01.01.2012 angajatorii au obligatia de a face incadrarea acestor salariati in functiile/ocupatiile aprobate prin acest ordin comun si de a inregistra in Revisal si apoi transmite contractele individuale de munca ce contin si aceasta mentiune a functiei/ocupatiei conform COR catre inspectoratele teritoriale de munca in conformitate cu dispozitiile HG 500/2011.
Functia reprezinta element al contractului individual de munca, nu codul COR. In situatia in care intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul, inclusiv daca atributiile inscrise in CIM vizeaza alte functii din noul COR, se considera ca va fi necesara incheierea unui act aditional la CIM in lipsa unei stipulatii exprese a legiuitorului ca o asemenea modificare se poate realiza prin actul unilateral al angajatorului.

Pentru situatia in care numai codul COR prevazut in contractele individuale de munca ale salariatilor angajati pana la data 31.12.2011 nu corespunde cu noul cod COR aprobat prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS, apreciem ca angajatorul va putea emite o decizie intemeiata pe respectivul ordin, prin care, luand la cunostinta de modificarea intervenita, va constata modificarea codurilor COR aferente functiilor salariatilor in cauza.

In acelasi timp, trebuie amintit ca institutia publica care adopta solutia tehnica privind registrul in forma electronica si aplicatia informatica pentru completarea si transmiterea registrului de catre angajatori este Inspectia Muncii, asa incat, chiar daca nu sunt obtinute informatii in acest sens, se considera ca este posibila trecerea de la vechea clasificare la noua clasificare COR printr-un pach de actualizare care sa faca actualizarile automat in registrul electronic de evidenta al salariatilor.

In concluzie, conform argumentelor de mai sus, dupa data de 31.12.2011 este obligatorie utilizarea noii Clasificari a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) aprobata prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS. Fara sa existe inca un temei legal, se presupune ca trecerea de la vechea clasificare la noua clasificare COR se va face automat printr-un patch de actualizare a registrului electronic de evidenta a salariatilor. Cu privire la contractele vechi nu va fi necesara incheierea unui act aditional la CIM aceasta modificare rezultand din lege (art. 17 alin. (5) din Codul muncii - Legea 53/2003).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CORClasificarea ocupatiilor din RomaniaCodul munciiRevisalHG 500/2011

Data aparitiei: 31 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Noul COR si necesitatea modificarii contractului individual de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]