Studiu de caz: Conditiile legale de modificare a locului muncii

OMMSS 64/2003Codul munciimunca la domiciliu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 25.08.2011

Modificarea locului muncii este una dintre situatiile care trebuie intocmite in conformitate cu lege pentru a nu se produce abuzuri in ceea ce-l priveste pe angajatul care s-ar putea sa nu fie de acord cu aceasta schimbare. In cazul in care se obtine acordul salariatului, ce formalitati vor fi indeplinite atat de catre firma, cat si de catre salariat? Se va specifica noul loc de munca? Ce se intampla in cazul in care adresa noului loc de munca este adresa de domiciliu a salariatului? In plus, daca domiciliul este intr-o tara UE unde salariatul are rezidenta fiscala, se va aplica un tratament special?

Potrivit art. 17 alin. (3) lit. b) si alin. (4),  locul muncii constituie un element al contractului individual de munca. Alin. (5) al aceluiasi articol stabileste ca, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act adiÅ£ional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data apariÅ£iei modificarii, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Prin urmare, in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul si salariatul au hotarat de comun acord modificarea locului muncii, cei doi vor incheia un act aditional la contractul individual de munca ce va cuprinde mentiunea modificarii locului de munca. De asemenea, in actul aditional se va mentiona noul loc de munca in conformitate cu prevederile lit. D din modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

D. Locul de munca
1. Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc)............
din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului.................
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ..............
Prin urmare, daca locul de munca al salariatul urmeaza sa fie fix veti mentiona in actul aditional sectia/atelierul/biroul/serviciul/compartimentul, etc din cadrul punctului de lucru sau al altui loc de munca organizat al angajatorului unde salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea. In situatia in care noul loc de munca al salariatului nu este fix, in actul aditional se vor mentiona locurile unde salariatul urmeaza sa isi desfasoare activitatea.

Noul loc de munca poate fi stabilit si la domiciului salariatului cu respectarea prevederilor art. 108 – 109 din Codul muncii. In acest caz, in actul aditional se va mentiona ca locul muncii se modifica la domiciliul salariatului precum si elementele obligatorii prevazute la art. 109 din Codul muncii, respectiv:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligaţia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

Se observa ca unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca cu munca la domiciliu il constituie programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului. Asadar, angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului iar programul in cadrul caruia angajatorul isi exercita acest drept si modalitatea concreta de realizare a programului trebuiesc stabilite prin contractul individual de munca. De aceea, se considera ca locul muncii nu poate fi stabilit la domiciul salariatului daca domiciliul este situat in alt stat deoarece controlul activitatii salariatului ar fi dificil de realizat.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMMSS 64/2003Codul munciimunca la domiciliu

Data aparitiei: 24 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Conditiile legale de modificare a locului muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]