Adevarul in cazul contractelor noi aduse de Codul muncii: doar 54.000 in mai si iunie

INSInspectia Munciicontracte noiadministratia publicabugetari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod al muncii a starnit uimire in ceea ce priveste incheierea unui numar fabulos de contracte de munca in primavara si la inceputul verii. Intr-adevar, numarul de locuri de munca din lunile mai si iunie este de doua ori mai mare fata de aceeasi perioada de acum 2007. Cu toate acestea, nu trebuie uitat ca in doar doi ani de zile (intre 2008 si 2010), au fost desfiintate in sectorul economic peste 700.000 de locuri de munca.

In mod concret, numarul de angajati din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la inceputul lunii mai (cand a intrat in vigoare noul Cod al muncii) pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor facute publice de  Institutul National de Statistica (INS). In acelasi timp insa, Inspectia Muncii a raportat 587.609 de contracte de munca nou-incheiate, un numar de aproape 10 ori mai mare decat cel declarat de INS.

Diferenta uriasa apare deoarece Inspectia Muncii a raportat numai numarul de contracte de munca nou-incheiate, nu si pe cele care se desfiinteaza ulterior. Astfel, din cele peste 730.000 incheiate in perioada 1 mai-25 iulie, au fost desfiintate oficial 128.000 de contracte de munca. Analistii in domeniul resurselor umane atrag atentia asupra faptului ca aceste contracte incheiate in perioada amintita au, in general, un caracter sezonier, iar multi dintre cei care lucreaza in proiecte europene au incheiate si cate 3 sau 4 contracte.

Numarul de noi angajati in constructii a crescut cu 15.700 in ultimele doua luni, ajungand la 321.300 de persoane la sfarsitul lunii iunie. In industrie, aceasta crestere a angajatilor a fost de circa 10.100 persoane, in vreme ce in sectorul bugetar (sanatate si asistenta sociala, administratie publica si invatamant) au fost continuate restructurarile.

Peste 7.200 de bugetari si-au pierdut locul de munca in ultimele doua luni, cei mai multi dintre acestia fiind din sanatate si asistenta sociala. In paralel, administratia publica si apararea si-au redus personalul cu 1.100 de persoane.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
INSInspectia Munciicontracte noiadministratia publicabugetari

Data aparitiei: 17 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adevarul in cazul contractelor noi aduse de Codul muncii: doar 54.000 in mai si iunie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]