Studiu de caz: Recuperarea sumelor imprumutate catre salariat si insuficienta contractului de imprumut de la C.A.R.

Legea 122/1996CARCasa de Ajutor Reciproc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumuturile catre salariati reprezinta un subiect care nu a fost dezbatut in masura cuvenita. Studiul de fata are ca exemplu situatia in care reprezentantul C.A.R. care functioneaza in cadrul unitatii solicita sprijinul angajatorului in recuperarea unei sume datorate si nerestituite de un angajat. Acest exemplu este concret pentru a vedea ce solutii au la indemana persoanele care incearca sa recupereze datoriile. Are angajatorul dreptul sa incerce recuperarea sumelor printr-o retinere pe statul de plata?

Potrivit art. 2 alin. (3) din Legea 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor si al uniunilor acestora, republicata, casele de ajutor reciproc ale salariatilor acorda imprumuturi numai membrilor lor, pe baza unor contracte de imprumut in forma scrisa, din care sa rezulte clar toti termenii si conditiile de acordare prevazute in statut. Contractele de imprumut sunt titluri executorii.
Desi contractul de imprumut incheiat intre Casa de Ajutor Reciproc (CAR) si salariat este titlu executoriu, recuperarea sumelor imprumutate conform contractului se poate realiza, in lipsa restituirii de buna-voie din partea salariatului, numai in cadrul procedurii de executare silita declansata in conditiile prevazute de lege de catre organul abilitat in acest sens (executor).

Din situatia prezentata initial, poate fi presupus ca raporturile juridice din CAR si salariatul dator nu au ajunst in faza executarii silite. Simpla solicitare de sprijin a reprezentantului CAR pentru recuperarea sumelor de bani datorate de salariat catre CAR nu constituie temei pentru retinerea acestora de catre angajator din veniturile salariatului in lipsa parcurgerii procedurii de executare silita prin poprire conform dispozitiilor Codului de procedura civila, angajatorul nefiind in acest caz tert poprit si pe cale de consecinta nefiind obligat fata de CAR la aceasta retinere.

Astfel, simpla solicitare a reprezentantului CAR catre societatea angajatoare nu are natura unei notificari pentru declansarea procedurii de executare, pe cale de consecinta nu este posibila o astfel de retinere pe statul de plata.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 122/1996CARCasa de Ajutor Reciproc

Data aparitiei: 11 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Recuperarea sumelor imprumutate catre salariat si insuficienta contractului de imprumut de la C.A.R. Nota: 4 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]