Studiu de caz: Conditiile in care cazierul judiciar este obligatoriu si functiile/ocupatiile pentru care se solicita

Legea 290/2004Legea 188/1999dosarul personalcazierul judiciar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emiterea cazierului judiciar si includerea acestuia la dosarul personal se produce numai in anumite conditii. Acestea trebuie cunoscute de ambele parti semnatare ale contractului (salariat si angajator).  Nu toate functiile necesita prezentarea acestui act si nici toate activitatile nu obliga angajatorul sa ii ceara salariatului prezentarea cazierului judiciar. Tocmai de aceea, trebuie vazut care sunt aceste functii pentru care se solicita documentul amintit mai sus si in ce conditii este astfel obligatorie includerea acestuia la dosarul personal al unui salariat.


Mai intai, trebuie retinut ca pentru ocuparea unor functii sau exercitarea unor profesii sunt instituite prin acte normative o serie de conditii expres determinate pentru a fi indeplinite. Obligatia existentei cazierului judiciar la dosarul de personal rezulta asadar din actele normative care reglementeaza activitatea pentru care se solicita acest document.

Devine astfel obligatorie existenta cazierului judiciar la dosarul personal pentru angajarea pe acele functii pentru care este instituita expres prin act normativ obligativitatea cazierului judiciar ori pentru angajarea pe acele functii pentru care se stabilesc prin actul normativ ce reglementeaza acea activitate o serie de limitari prin conditionarea angajarii pe acea pozitie de lipsa savarsirii unor fapte penale expres prevazute in cuprinsul actului normativ, lipsa antecedentelor penale rezultand din datele comunicate din cazierul judiciar in conformitate cu Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, republicata.

Iata, asadar, o serie de domenii/activitati/munci pentru desfasurarea carora este necesar cazierul judiciar. Astfel, in ceea ce priveste angajarea persoanelor pe o functie publica, art. 54 lit. h) din Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca poate ocupa o functie publica persoana care indeplineste si conditia ca nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea.

HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca dosarul de inscriere la concurs trebuie sa contina in mod cazierul judiciar (art. 49 alin. 1 lit. e).

Un alt exemplu privind obligativitatea cazierului judiciar este prevazut in cazul angajarii gestionarilor. Astfel, Legea 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede in art. 4: a) nu poate fi gestionar cel condamnat pentru savarsirea vreuneia dintre infractiunile pevazute in lista anexa la prezenta lege, chiar daca a fost gratiat; b)nu poate fi angajat sau trecut in functia de gestionar cel aflat in curs de urmarire penala sau de judecata pentru savarsirea vreuneia dintre infractiunile prevazute in lista anexa.

Daca in cursul urmaririi penale, al judecatii sau dupa condamnare a intervenit amnistia, cel care a savarsit vreuna dintre infractiunile prevazute in lista anexa nu poate fi gestionar timp de 2 ani de la data intervenirii amnistiei. Cel caruia i s-a suspendat conditionat executarea pedepsei nu poate fi gestionar in cursul termenului de incercare si 2 ani de la expirarea acestui termen.

Prin "savarsirea infractiunii" se intelege comiterea oricareia dintre faptele prevazute in lista anexa, pe care legea le pedepseste ca infractiune consumata sau ca tentativa, precum si participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice. In continuare, conform art. 39 lit. c) din Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie.

De asemenea, cazierul judiciar este necesar pentru angajarea consilierilor juridici, caci, potrivit art. 9 din Legea 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, este nedemn de a fi consilier juridic:
a) cel care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b)cel care, in exercitarea profesiei de consilier juridic, a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca irevocabila;
c)cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.

In plus, nedemnitati in cazul savarsirii unor infractiuni sunt prevazute pentru medici si farmacisti.
Astfel, art. 382 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca este nedemn de a exercita profesia de medic:
a) medicul care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic si pentru care nu a intervenit reabilitarea.
b)medicul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

Art. 481 din lege stabileste ca este nedemn de a exercita profesia de medic dentist:
a)medicul dentist care a fost condamnat definitiv pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de medic dentist si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b)medicul dentist caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.

Art. 562 din aceeasi lege prevede ca este nedemn sa exercite profesia de farmacis:
a) farmacistul care a fost condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii, in imprejurari legate de exercitarea profesiei de farmacist, si pentru care nu a intervenit reabilitarea;
b)farmacistul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva sau disciplinara.

Asadar, functiile pentru care este necesar cazierul judiciar nu sunt prevazute exhaustiv intr-un singur act normativ, prin acte normative distincte, ce reglementeaza anumite activitati (ocupatii) sau prestarea unor anumite munci stabilindu-se, alaturi de cerintele de pregatire profesionala, si conditii specifice privind angajarea.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 290/2004Legea 188/1999dosarul personalcazierul judiciar

Data aparitiei: 11 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Conditiile in care cazierul judiciar este obligatoriu si functiile/ocupatiile pentru care se solicita Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]