Trei luni dupa noul Cod al muncii: o furtuna intr-un pahar cu apa?

Codul munciinoul codcontracte de muncaANOFM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Temerile initiale cu privire la noul Cod al muncii au mari sanse sa fi fost cu mult mai exagerate decat ar fi trebuit sa fie in realitate. Astfel, una dintre cele mai mari ingrijorari avea in vedere flexibilizarea pietei muncii printr-o reglementare si o raspandire a contractelor de munca pe perioada determinata.

O astfel de posibilitate lasata la mana angajatorului ar putea duce la o instabilitate a pietei muncii si la numeroase abuzuri. In schimb, productivitatea companiilor ar putea scadea dat fiind faptul ca salariatii nu se vor mai simti protejati de lege in acest caz si nici nu vor mai avea siguranta ca locul de munca este unul stabil.

Asa cum considera unii analisti, flexibilizarea pietei ar putea duce si la scaderea veniturilor bugetare, deoarece locurile de munca permanente vor fi, mai mult ca sigur, inlocuite de locuri de munca temporare, cu salarii mult mai mici.

Potrivit datelor raportate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), in 2010, o treime din totalul de 333.000 de contracte de incadrare in munca a somerilor a fost pe perioada determinata. Multi dintre specialisti nu vad cu ochi buni noile schimbari legislative si amintind ca au fost efectuate numeroase concedieri dupa intrarea in vigoare a noului cod.

In cele doua luni ulterioare intrarii in vigoare a noului cod, conform statisticilor ANOFM, au fost concediati prin procedura colectiva putin peste 5.000 de oameni, fata de 6.700 in acelasi interval din anul precedent.

O alta ingrijorare are in vedere cresterea numarului de litigii de munca, rata de crestere estimata fiind de 20% pentru urmatoarea perioada. Cu toate acestea, in cele trei luni care au trecut dupa intrarea in vigoare a noului cod, nu s-au semnalat cresteri in ceea ce priveste numarul litigiilor de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciinoul codcontracte de muncaANOFM

Data aparitiei: 10 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Trei luni dupa noul Cod al muncii: o furtuna intr-un pahar cu apa? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]