Studiu de caz: Declansarea negocierii CCM in cazul salariatilor dispersati teritorial

Legea 62/2011negocierea CCMpunct de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Negocierea CCM in situatia salariatilor dispersati teritorial prezinta un grad de complexitate destul de ridicat, cu precadere in practica. Astfel, multe dintre nelamuririle angajatorilor privesc situatii precum cea amintita mai sus si includ diverse puncte care trebuie lamurite in vederea declansarii corecte a negocierii contractului colectiv de munca, precum si in ceea ce priveste locul alegerii reprezentantilor salariatilor.

In ceea ce priveste negocierea contractului colectiv de munca, art. 130 alin. (5) lit. d) din Legea 62/2011 a dialogului social, prevede ca la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal locul si calendarul reuniunilor. In acelasi timp, potrivit alin. (7) din acelasi articol, la fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.

Se considera, asadar, ca negocierea contractului colectiv de munca (CCM) trebuie sa se desfasoare intr-un loc convenit de parti, iar la fiecare sedinta de negociere sa se incheie procese verbale care sa fie semnate de reprezentantii partilor, conditii care nu pot fi indeplinite prin negocierea CCM prin teleconferinta.

Modalitatea concreta pentru declansarea negocierii CCM cu reprezentantii salariatilor (alesi in adunarea generala a salariatilor) in situatia in care angajatorul initiaza negocierea este aceea ca angajatorul initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii CCM sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actul aditional la CCM. Pentru aceasta sunt convocati reprezentantii salariatilor.

La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie. Tot la prima sedinta de negociere, in conformitate cu art. 130 alin. (5) din Codul muncii, republicat, partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.

In ceea ce priveste dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri, deoarece in situatia prezentata niciuna din partile participante la negocieri nu poate detine acest atribut, se considera ca procesul-verbal nu va contine aceasta mentiune. Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.

Negocierea CCM nu poate fi astfel impiedicata de faptul ca angajatii societatii sunt dispersati teritorial, aceasta cu atat mai mult cu cat negocierea se deruleaza de catre angajator numai cu reprezentantii salariatilor, or nu cu toti salariatii.

In ceea ce priveste alegerea reprezentantilor salariatilor, legea nu prevede nicio situatie de exceptie pentru alegerea reprezentantilor salariatilor in cazul in care salariatii sunt dispersati teritorial in cadrul mai multor puncte de lucru, insa precizeaza mai multe conditii care trebuie indeplinte pentru alegerea reprezentantilor salariatilor, respectiv:
- alegerea in cadrul adunarii generale;
- alegerea reprezentantilor salariatilor cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor;
- candidatii la alegeri trebuie sa fie salariati care au capacitate deplina de exercitiu.

Referitor la locul in care se va desfasura alegerea reprezentantilor salariatilor, legea nu face nicio mentiune, astfel ca alegerea reprezentantilor salariatilor se va putea desfasura in cadrul adunarii generale a salariatilor care se poate tine la unul din punctele de lucru ori chiar intr-un spatiu care nu este detinut de angajator.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 62/2011negocierea CCMpunct de lucru

Data aparitiei: 04 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Declansarea negocierii CCM in cazul salariatilor dispersati teritorial Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]