Studiu de caz: Pensia de intretinere concomitenta cu obtinerea de venituri

pensie de urmaspensie de intretinerevenituri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sunt destul de numeroase situatiile in care anumite persoane care beneficiaza de pensie de urmas obtin si venituri in urma angajarii. In plus, copiii pot beneficia de pensie alimentara din partea unuia dintre parinti. In ce conditii se acorda aceste doua tipuri de pensie in cazul in care persoanele in cauza obtin si alte venituri?
Trebuie precizat, inca de la inceput, ca pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Art. 84 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca, copiii au dreptul la pensie de urmas:
- pana la varsta de 16 ani;
- daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Conform art. 118 alin. (1) din acelasi act normativ, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- nevazatorii;
- pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
- copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Astfel, copiii pensionari de urmas pot cumula pensia de urmas acordata in conditiile legii cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, asa cum este cazul veniturilor salariale, indiferent de nivelul acestor venituri. Daca beneficiarul pensiei de urmas este sotul supravietuitor, plata pensiei se suspenda, astfel cum se prevede la art.114 lit. h), i) si j) din Legea 263/2010 incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, realizeaza venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, daca acestea sunt mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5);
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit;
- sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, opteaza pentru o alta pensie, potrivit legii, din acelasi sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurari sociale, neintegrat sistemului public de pensii.
In consecinta, sotul supravietuitor poate cumula pensia de urmas cu veniturile salariale daca:
- nu s-a recasatorit;
- nu a optat pentru o alta categorie de pensie;
- veniturile salariale sunt mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut.

Conform art. 15 din Legea 287/2010, in anul 2011, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei. Astfel, sotul supravietuitor va putea cumula pensia de urmas cu veniturile salariale daca acestea nu depasesc suma de 708 lei brut. In ceea ce priveste pensia de intretinere(pensia alimentara), potrivit. dispozitiilor. art. 86 alin. (1) din Codul familiei obligatia de intretinere exista intre parinti si copii, iar in baza alin. (3) din acelasi articol, descedentul, cat timp este minor, are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Descendentul major va trebui sa dovedeasca starea de nevoie in care se afla, in cazul sau neaplicandu-se prezumtia existentei starii de nevoie reglementata de lege numai in favoarea descendentului minor. Astfel, in privinta descendentului major se considera ca starea de nevoie exista, dupa implinirea varstei majoratului daca se afla in continuarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani, ceea ce il impiedica sa se incadreze in munca.

Prin urmare, in situatia in care copilul major obtine venituri salariale se considera ca nu se mai afla in starea de nevoie necesara pentru acordarea pensiei de intretinere pe perioada studiilor pana la implinirea varstei de 26 de ani.
In practica, la solicitarea platitorului, instantele de judecata au sistat acordarea pensiei de intretinere de la data la care copilul major obtine venituri din munca considerand ca de la aceasta data nu se mai impune obligarea obligarea parintelui la plata pensiei de intretinere intrucat acesta se poate intretine singur din munca si astfel instanta va dispune sistarea pensiei incepand cu aceasta data (Decizia Tribunalului Dolj nr. 26/2010).

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie de urmaspensie de intretinerevenituri

Data aparitiei: 03 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Pensia de intretinere concomitenta cu obtinerea de venituri Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]