Studiu de caz: Lipsa sindicatului reprezentativ in cadrul negocierii CCM

Codul munciiLegea 62/2011CCM la nivel de unitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Negocierea contractului colectiv de munca la nivelul societatii se produce in prezenta partenerilor de dialog, unul dintre acestia fiind sindicatul reprezentativ (50%+1). Cum se vor desfasura insa aceste negocieri in cazul in care sindicatul nu indeplineste conditia procentuala mentionata mai sus si nu este, astfel, reprezentativ? Ce parte va inlocui in aceasta situatie partenerul de dialog?

Prin art. 230 din Codul muncii, republicat, se prevede ca partile, reprezentarea acestora, precum si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.
Organizarea si desfasurarea negocierilor colective, precum si incheierea contractelor colective de munca sunt reglementate prin Legea dialogului social nr. 62/2011.

Astfel, potrivit art. 134 lit. a) din Legea 62/2011, partile contractului colectiv de munca sunt angajatorii si angajatii, angajatii fiind reprezentati la negocieri la nivel de unitate, de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit prezentei legi sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz.

In acelasi timp, art. 221 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

Asadar, daca la nivelul unitatii este constituit un sindicat care este totodata si reprezentativ, acesta este reprezentantul angajatilor la negocierea CCM. Existenta la nivelul unitatii a unui sindicat reprezentativ exclude participarea alaturi de acest sindicat reprezentativ a altor persoane care sa ii reprezinte pe salariati la negocierea CCM.

Sindicatele reprezentative sunt cele care indeplineasc conditiile impuse de art. 51 alin. (1) lit. c) din Legea 62/2011, respectiv:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.
In schimb, daca la nivelul unitatii nu exista sindicat reprezentativ, atunci reprezentarea angajatilor se va face in conditiile stabilite de art. 135 alin. (1) lit. a) si b) din Legea 62/2011. Astfel, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

In consecinta, poate fi observat ca viziunea legiuitorului in ceea ce priveste negocierea la nivelul unitatii in care nu exista un sindicat reprezentativ s-a modificat prin Legea 62/2011 fata de anterioara lege ce reglementa negocierea contractului colectiv de munca, respectiv Legea 130/1996.
Astfel, daca potrivit Legii 130/1996 era inadmisibila participarea la negocierea colectiva alaturi de reprezentanti ai organizatiilor sindicale, a reprezentantilor salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor, in schimb prin Legea 62/2011 exista posibilitatea participarii concomitente la negociere, atat a reprezentantilor desemnati de organizatiile sindicale (respectiv reprezentantii federatiei sindicale reprezentative in sectorul de activitate din care face parte unitatea), dar si a reprezentantilor alesi de catre salariati in cadrul adunarii generale a salariatilor.

In concluzie, la momentul actual reprezentarea angajatilor la negocierea CCM la nivel de unitate se poate face intr-una dintre umatoarele modalitati:
1. exclusiv de sindicatul reprezentativ;
2. de reprezentantii federatiei sindicale reprezentative in sectorul de activitate din care face parte unitatea impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
3. exclusiv de reprezentantii angajatilor.

In concluzie, in situatia data, negocierea se va purta fie cu reprezentantii federatiei sindicale impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, fie numai cu reprezentantii angajatilor daca la nivelul unitatii exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau daca nu exista niciun sindicat.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 62/2011CCM la nivel de unitate

Data aparitiei: 03 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Lipsa sindicatului reprezentativ in cadrul negocierii CCM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]