Studiu de caz: Actul aditional la CIM si preavizul in cazul demisiei

Codul munciipreaviztermenul de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ciuda faptului ca termenul de preaviz si prevederile aferente sunt reglementate in mod clar de lege, exista si situatii in care se produc neconcordante ca urmare a neinformarii complete a angajatorului. Un exemplu de caz care poate produce nelamuriri il reprezinta situatia unui angajat pe un post de executie, cu care a fost incheiat CIM anterior modificarilor Codului muncii si care are prins in contract termenul de 15 zile calendaristice. In vederea respectarii termenului de preaviz de 20 de zile lucratoare, va fi posibila intocmirea unui act aditional pentru vechii angajati?

Conform art. 969 Cod civil, aplicabil si raporturilor de munca in temeiul art. 278 alin. (1) din Codul muncii republicat, conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. In continuare, art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Astfel, acordul salariatului este necesar in vederea modificarii CIM. Acest acord nu mai este obligatoriu in cazul in care legea insasi stabileste modificarea. In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul demisiei, art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, termenele stipulate in cod fiind un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului. Se considera astfel ca existenta in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei mai mic decat maximele admise de cod conform noilor modificari legislative nu sunt de natura a atrage modificarea duratelor de preaviz.

In concret, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca ce este mai mica sau egala cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mica sau egala cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere respecta rigorile legii, asa incat nu conduce la modificarea contractului individual de munca in acest sens.

In baza principiului prevazut de art. 969 Cod civil, potrivit caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, partile raportului de munca vor respecta clauzele contractuale asupra carora au convenit la incheierea contractului individual de munca, eventual modificate pe parcursul derularii raportului de munca.

In situatia in care partile ajung la un acord, se poate stabili o alta perioada de preaviz in limitele impuse de Codul muncii, republicat, incheind in acest sens un act aditional la CIM. In acest caz, se considera ca respectarea unui termen de preaviz de 20 zile lucratoare pentru vechii angajati este posibila prin intocmirea actelor aditionale la CIM de modificare a duratei de preaviz in acest sens, deci numai prin acordul de vointa intre partile raportului de munca.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciipreaviztermenul de preaviz

Data aparitiei: 25 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Actul aditional la CIM si preavizul in cazul demisiei Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]