Studiu de caz: Atributiile sindicatului reprezentativ in situatia existentei mai multor sindicate la nivel de unitate

Legea 62/2011sindicatulsindicatele
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Unele societati includ mai multe sindicate, considerand ca dintre acestea, doar unul este reprezentativ (50%+1). In schimb, atat in Codul muncii, cat si in textul Legii dialogului social sunt mentionate sintagme care indica fie un "sindicat reprezentativ", fie doar un "sindicat". Cum poate fi astfel eliminata confuzia intre cele doua tipuri de sindicate? Ar putea o societate sa considere ca oricare dintre sindicatele existente la nivelul unitatii ar putea fi considerat sindicat reprezentativ?
Care este, asadar, sindicatul fata de care societatea trebuie sa isi indeplineasca obligatiile?

In ceea ce priveste tipul unui sindicat dintr-o unitate, acesta poate fi reprezentativ sau nereprezentativ. In acelasi timp, se precizeaza ca pierderea reprezentativitatii unui sindicat nu conduce la desfiintarea acestuia, acesta continuand sa existe, ci doar la pierderea drepturilor recunoscute unui sindicat reprezentativ.

Prin urmare, chiar daca este nereprezentativ, sindicatul va reprezenta in continuare partenerul social al angajatorului in acele domenii in care legea nu stipuleaza obligatia indeplinirii conditiei de reprezentativitate, in acord cu scopul pentru care a fost constituit.

Rolul organizatiilor sindicale (denumire generica pentru sindicat, federatie sau confederatie sindicala) este prevazut in art. 1 lit. u) din Legea 62/2011, potrivit caruia organizatiile sindicale se constituie pe baza dreptului de libera asociere, in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca, precum si in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, pentru promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai. In ceea ce priveste sindicatul, lit. w) din acelasi articol il defineste drept forma de organizare voluntara a angajatilor, in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale in relatia cu angajatorul.

In consecinta, in materiile in care legiuitorul nu stabileste cerinta calitatii de sindicat reprezentativ, parteneri de dialog social vor fi toate sindicatele constituite la nivelul respectivului angajator, atat cele reprezentative, cat si cele nereprezentative.

Exista insa si activitati recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor reprezentative, asa incat in domeniile in care legiuitorul stipuleaza expres cerinta derularii dialogului social cu sindicatul reprezentativ, atunci sindicatele nereprezentative nu pot fi partener al angajatorului in dialogul social pe acele domenii.

In aceste conditii, partile nu pot deroga prin vointa lor de la aceste reguli stabilite cu caracter imperativ de legiuitor, asa incat desfasurarea dialogului social in frauda celorlalte sindicate, in speta nereprezentative, carora legea le-a conferit calitatea de partener social, se considera ca viciaza orice procedura derulata intre angajator si sindicatul reprezentativ in domeniile in care nu se cere a fi indeplinita conditia reprezentativitatii sindicatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 62/2011sindicatulsindicatele

Data aparitiei: 21 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Atributiile sindicatului reprezentativ in situatia existentei mai multor sindicate la nivel de unitate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]