Studiu de caz: Cercetarea disciplinara prealabila si neprezentarea la cercetare

codul munciiconcediu medicalcercetarea disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit art. 251 din Codul muncii, neprezentarea salariatului la convocarea in vederea cercetarii disciplinare prealabile fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In aceasta situatie insa, are angajatul dreptul de a lipsi de la convocare daca se afla in concediu medical? Mai mult decat atat, poate acest motiv sa opreasca desfasurarea cercetarii?

In concret, art. 251 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile. In plus, este important ca  motivul obiectiv al lipsei salariatului de la cercetarea disciplinara trebuie sa existe la momentul cercetarii disciplinare stabilita in conformitate cu dispozitiile art. 251 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Astfel, deoarece angajatul se afla in concediu medica, se considera ca acesta are un motiv intemeiat pentru neprezentarea la convocarea facuta de angajator pentru cercetarea disciplinara. Derularea procedurii de cercetare disciplinara prealabila nu poate astfel continua.

In conformitate cu art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Termenul de 30 zile calendaristice prevazut de art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, in interiorul caruia angajatorul poate sa dispuna aplicarea sanctiunii disciplinare, este un termen de prescriptie, susceptibil de a fi intrerupt sau suspendat.

Conform art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca se suspenda de drept in situatia concediului pentru incapacitate temporara de munca. In acelasi timp, art. 49 alin. (6) din acelasi act normativ prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

In concluzie, pe durata de desfasurare a concediului medical, contractul individual de munca al salariatului se suspenda de drept, urmand ca termenul de 30 de zile in interiorul caruia angajatorul poate dispune aplicarea sanctiunii disciplinare sa curga la momentul revenirii salariatului la serviciu din concediu medical.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiconcediu medicalcercetarea disciplinara

Data aparitiei: 20 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Cercetarea disciplinara prealabila si neprezentarea la cercetare Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]