Studiu de caz: Includerea in CIM a adaosurilor la salariul de baza

Codul munciiLegea 40/2011Legea 108/1999
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul individual de munca a suferit modificari odata cu noile dispozitii din Codul muncii. Daca pentru cei mai multi angajatori s-a pus problema incheierii de acte aditionale astfel incat sa fie respectate noile prevederi, au existat modificari si in ceea ce priveste avantajele in natura. Este, astfel, important de vazut daca acestea vor fi incluse in actul aditional la CIM si care sunt sanctiunile in situatia in care nu se respecta aceasta masura.

In acest caz, asa cum este prevazut la  art. 17 alin. (3) lit. k) din Codul muncii, contractul de munca include si referiri la salariul de baza, precum si alte elemente constitutive ale veniturilor salariale sau periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.

Astfel, conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. In ceea ce priveste avantajele, cum ar fi cazul suportarii de catre angajator a contravalorii unui abonament de servicii medicale, altele decat cele de medicina muncii, acesteaconstituie adaosuri la salariu de baza. Tocmai de aceea se creeaza obligatia de a fi introduse in contractul individual de munca.

In ceea ce priveste noile modificari, aceasta dispozitie legislatiav nu este afectata cu nimic, deoarece obligatia de inserare in contractul individual de munca a elementelor constitutive ale veniturilor salariale exista si anterior modificarii Codului muncii prin Legea 40/2011.

Cu toate acestea, in urma modificarii ce priveste si CIM, se mentioneaza ca elementele constitutive ale acestui tip de contract vor fi reprezentate si de fisa postului, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului, precum si de cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura acordate in cazul in care partile insereaza in contractul individual de munca o clauza de mobilitate.

In ceea ce priveste controlul efectuat de Inspectia Muncii, elementele analizate vor fi:

- incadrarea in munca si incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitate in temeiul unui contract individual de munca sau al unei conventii civile de prestari de servicii;
- stabilirea si respectarea duratei timpului de lucru;
- stabilirea si acordarea drepturilor salariale, precum si a celorlalte drepturi decurgand din munca prestata;
- accesul fara nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea normelor specifice privind conditiile de munca ale tinerilor, femeilor, precum si ale unor categorii de persoane defavorizate;
- respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca.

In situatia in care angajatorul nu indeplineste prevederile legale, inspectorii autorizati vor lua masuri pentru indeplinirea acestora si pentru aplicarea sanctiunilor corespunzatoare. Conform art. 21 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea atributiilor si drepturilor sale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10. 000 lei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 40/2011Legea 108/1999

Data aparitiei: 18 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Includerea in CIM a adaosurilor la salariul de baza Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]