Studiu de caz: Amenda pentru angajatorul care refuza negocierea CCM la nivel de unitate

Legea 62/2011negocierea colectivasedinta de negociere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectia Muncii poate da una uneori amenzi angajatorilor care se fac vinovati de nerespectarea prevederilor legislative a urmare a neinformarii in acest sens si nu a relei-vointe. Astfel, se poate da ca exemplu situatia unui angajator care nu a initiat negocierea contractului colectiv de munca la nivelul unei unitati cu mai mult de 21 de salariati. In acelasi timp nici angajatii nu au solicitat initierea negocierii. Prin urmare, ceea ce ar trebui angajatorul sa cunoasca este daca, in situatia unui control de la ITM, este pasibil de plata unei amenzi si daca pot fi partile obligate la negocieri chiar daca nu doresc o negociere.

Asa cum este prevazut in lege, refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei (art. 127 alin. (1) lit. b) din Legea 62/2011 a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial nr. 322 din 10 mai 2011). In acelasi timp, partile nu pot fi obligate la negociere, dar trebuie amintit faptul ca  dovada faptului ca salariatii nu au dorit negocierea contractului colectiv revine angajatorului.

In continuare, negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati, iar initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale. De asemenea, angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.

Daca angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii, cu mentiunea ca durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.

In ceea ce priveste contractele colective de munca, acestea pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti. Astfel, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

Mai departe se desfasoara prima sedinta de negociere la data la care se considera ca au fost declansate negocierile. In cadrul fiecarei sedinte de negociere se incheie procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor. In concluzie, partea care se face responsabila si poate fi sanctionata pentru lipsa initiativei de negociere a contractului colectiv de munca la nivel de unitate este doar angajatorul, nu si sindicatele.

In acelasi timp, in cazul in care sindicatele sau reprezentantii salariatilor nu se prezinta la negociere, se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor, situatie in care persoana care intocmeste procesul-verbal va consemna ca nu s-au prezentat partile la sedinta de negociere. Se poate face astfel dovada de catre angajator a initierii procedurii de negociere si nu mai risca plata amenzii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 62/2011negocierea colectivasedinta de negociere

Data aparitiei: 13 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Amenda pentru angajatorul care refuza negocierea CCM la nivel de unitate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]