Studiu de caz: Transmiterea REVISAL si neprezentarea salariatului la locul de munca

HG 161/2006HG 37/2010RevisalCodul munciiCIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asa cum se stie deja, se trece la inregistrarea unui contract de munca in REVISAL pana cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul vizat. Cu toate acestea, exista si situatii in care angajatul pentru care s-a declarat contractul de munca nu se mai prezinta la locul de munca. Cum va proceda o societate in acest caz pentru anularea informatiilor din REVISAL?

In aceasta privinta, informatiile necesare sunt continute de art. 3 alin. 2 indice 1 coroborat cu alin. 2 din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor astfel cum a fost completat prin HG 37/2010, la angajarea fiecarui salariat, elementele de identificare ale acestuia (numele, prenumele, codul numeric personal - CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

In acelasi timp, art. 4 alin. (5) din acelasi act normativ prevede ca in cazurile mentionate la art. 3 alin. 2 indice 1 si 2 indice 2, registrul se transmite la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariat, respectiv la data incetarii contractului individual de munca al acestuia.

Prin urmare,  momentul transmiterii Revisalului catre ITM trebuie sa fie ulterior momentului semnarii (incheierii) de catre angajat si angajator a CIM, dar anterior momentului inceperii activitatii de catre salariat.

In conditiile in care persoana care trebuia angajata nu a semnat contractul individual de munca, nu s-a nascut raportul juridic cu respectivul angajator, atfel incat nu poate inceta ceva care, in fond, nu exista.  In acest caz, societatea poate incheia CIM cu persoana in cauza, procedandu-se ulterior la  incetarea contractului individual prin acord, demisie ori concediere in perioada de proba conform art. 31 alin. (3)din Codul muncii, republicat.

O alta solutie o poate reprezenta anularea inregistrarii pe motiv de inscrieri eronate, insa in acest caz exista riscul sanctionarii contraventionale pentru completarea registrului cu date eronate conform art. 8 alin. (1) lit. e) coroborat cu alin. (2) lit. c) din HG 161/2006, astfel cum a fost modificat prin HG 37/2010. Insa, in cazul in care a fost semnat contractul de munca de catre angajat, actul va putea fi incetat prin acord, demisie ori concediere in perioada de proba conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat, sau chiar concediere in temeiul art. 61 alin. (1) litl a) din cod, pentru savarsirea abaterii disciplinare constand in lipsa nemotivata de la locul de munca.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 161/2006HG 37/2010RevisalCodul munciiCIM

Data aparitiei: 08 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Transmiterea REVISAL si neprezentarea salariatului la locul de munca Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]