Medierea in Romania - cadrul legislativ actual

medieremediereamediator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ultimii ani asistam la o crestere impresionanta a numarului proceselor aflate pe rolul instantelor din Romania. In acelasi timp, numarul insuficient al magistratilor, calitatea pregatirii, dotarile insuficiente si resursele financiare din ce in ce mai putine duc la disfunctionalitati in ceea ce priveste calitatea si promptitudinea actului de justitie din tara noastra.

Medierea, precum si celelate metode alternative de solutionare a disputelor - arbitrajul, concilierea, par sa fie raspunsul asteptat de noi toti pentru modernizarea si eficientizare sistemului de justitie.

Cu toate ca in alte state ale lumii medierea si-a aratat eficienta inca din anii '85-'90, in Romania legiuitorul a reglementat institutia medierii, respectiv profesia de mediator odata cu adoptarea in anul 2006 a Legii nr.192/2006. Din acel moment, medierea a inceput sa aiba un rol din ce in ce mai important in societatea romaneasca.

Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator defineste si reglementeaza modul in care se desfasoara procedura propriu-zisa a medierii, precum si modul in care se organizeaza si isi exercita activitatea mediatorii.

Necesitatea traspunerii Directivei nr. 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala a facut ca Legea nr.192/2006 sa fie modificata si completata prin Legea nr.370/2009.
Incepand cu 1 octombrie 2011 vor intra in vigoare noile coduri, Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala, care, la randul lor, contin prevederi cu privire la mediere si rolul acesteia.

Noul Cod de Procedura Civila - Legea nr.134/2010 - contine la articolul 20 prevederea potrivit careia "Judecatorul va recomanda partilor soluionarea amiabila a litigiului prin mediere, potrivit legii speciale". Tot aici regasim recunoasterea puterii pe care o are acordul de mediere la articolul 428: "Dispozitiile prezentei sectiuni se aplica in mod corespunzator si in cazul in care tranzactia partilor este urmare a procedurii medierii".

Noul Cod de Procedura Penala - Legea nr.135/2010 - prevede la articolul 22 posibilitatea partilor ca "in cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere potrivit legii".

Acestea reprezinta acte normative extrem de importante si semnificative pentru readucerea in atentia opiniei publice a medierii si a profesiei de mediator in Romania.

Mediator autorizat Raluca Contanu
Societate civila profesionala de mediatori Grecu si Contanu
http://www.mediator-conflict.ro
Telefon: +4 0722 760 618
E-mail: raluca.contanu@mediator-conflict.ro
Fax: +4 031 816 7363

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
medieremediereamediator

Data aparitiei: 07 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Medierea in Romania - cadrul legislativ actual Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]