Studiu de caz: Necorespunderea profesionala si diminuarea salariului

Codul munciinecorepundere profesionalaperioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt nenumarate situatiile in care persoanele incadrate pe anumite functii nu corespund prin prisma faptului ca nu detin calificarea necesara. Astfel, in unele situatii, societatile doresc schimbarea functiilor astfel incat incadrarea sa fie cea de muncitor necalificat. Dezbaterea are astfel ca subiect si posibilitatea de diminuare a salariului persoanei in cauza.

Un astfel de caz este reglementat de Codul muncii. Se mentioneaza, inainte de toate, ca perioada de proba este considerata prin lege o modalitate de verificare a aptitudinilor salaritului astfel incat angajatorul poate incheia contractul individual de munca odata cu stabilirea unei perioade de proba cu respectarea termenelor maximale stabilite de Codul muncii. Astfel, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

In situatia in care, ulterior expirarii perioadei de proba, salariatul nu mai corespunde profesional locului de munca pe care este incadrat, angajatorul, cu respectarea conditiilor stabilite de Codul muncii, il poate concedia pe salariat in baza art. 61 lit. d) din Codul muncii, cu mentiunea ca angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala. In acest caz, salariul va fi cel corespunzator locului de munca propus de angajator, compatibil cu pregatirea profesionala a salariatului.

Daca angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante compatibile cu pregatirea profesionala a salariatului, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

In situatia data, salariatul dispune de un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in acest termen , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

In schimb, daca salariatul isi manifesta consimtamantul pentru ocuparea locului de munca propus de angajator, in termen de 20 zile angajatorul si salariatul vor incheia un act aditional la contractul individual de munca prin care stabilesc modificarea functiei si a salariului corespunzator noului loc de munca.

Alin. 5) al art. 17 din Codul muncii stabileste, in acest sens, ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3), printre care regasim functia si salariului, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciinecorepundere profesionalaperioada de proba

Data aparitiei: 07 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Necorespunderea profesionala si diminuarea salariului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]