Studiu de caz: Identificarea beneficiarilor veniturilor din salarii

impozitul pe veniturile din salariiimpozitulOMEF 3512/2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un aspect important care merita amintit consta in problema identificarii beneficiarilor veniturilor din salarii. Pentru o mai buna ilustrare a acestei situatii, sunt luate ca exemplu veniturile din perioada 2007-2010. O societate care se confrunta cu aceasta problema va trebui, prin urmare, sa identifice cum poate impozita sumele platite sub forma de salarii, neidentificate pe persoane, pentru a le scoate in evidenta.

Asa cum prevede legislatia in vigoare, impozitul pe veniturile din salarii este datorat de beneficiarii veniturilor din salarii, cu mentiunea ca se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de astfel de venituri. Astfel, pentru sumele platite sub forma de salarii, angajatorul trebuie sa  retina impozitul datorat pentru fiecare luna la data efectuarii platii acestor venituri. In aceasta situatie, impozitul retinut trebuie virat la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care s-au platit veniturile.

In continuare, referitor la obligatiile angajatorului, trebuie efectuata identificarea  beneficiarilor sumelor platite sub forma de salarii. Aceasta se realizeaza in baza datelor inregistrate in contabilitate si a documentelor justificative, precum statele de de salarii, dispozitiile de plata catre casierie, extrasele de cont bancar etc.

De retinut faptul ca, potrivit dispozitiilor incluse in Norma specifica de  intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008, statul de salarii serveste ca document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate, precum si ca document justificativ de inregistrare in contabilitate.

In ceea ce priveste modalitatea de arhivare a statului de salarii, aceasta se efectueaza la compartimentul financiar-contabil, separat de celelalte acte justificative de plati (exemplarul 1) si la compartimentul care a intocmit statele de salarii (exemplarul 2), dupa caz. Termenul de pastrare a statelor de salarii este de 50 de ani.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe veniturile din salariiimpozitulOMEF 3512/2008

Data aparitiei: 05 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Identificarea beneficiarilor veniturilor din salarii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]