Studiu de caz: Prelungirea unui contract pe durata determinata

Codul munciiCIM durata determinatacontracte succesive
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum trebuie procedat in mod corect atunci cand se doreste prelungirea unui contract pe durata determinata, in baza noului Cod al muncii? In multe situatii, se doreste prelungirea acestui contract pe o perioada mai mare de timp. Poate fi insa prelungit, conform noilor reglementari, pana la 36 de luni?

In acest sens, legea prevede la art. 83 din Codul muncii, republicat, ca orice contract individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in anumite situatii. Astfel, sunt prevazute cazurile de inlocuire a unui salariat in cazul suspendarii contractului de munca (cu exceptia cazului in care salariatul respectiv participa la greva), cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului, desfarsurarea unor activitati cu caracter sezonier.

Alte cazuri se refera la situatia in care contractul este  incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca, angajarea unei  persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta,  ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului,  angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul, precum si alte situatii prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Art. 82 alin (3) din Codul muncii prevede ca CIM-ul incheiat pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari. Astfel, conditia de prelungire a unui CIM dupa expirarea termenului initial este legata de realizarea unui proiect, program sau a unei lucrari.

Prin urmare, deoarece prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata in alte cazuri decat cele prevazute de lege nu este reglementata, in cazul in care se doreste prelungirea contractului, se recomanda incheierea unui nou contract de munca, daca se aplica unul dintre cazurile prevazute la art. 83. Deoarece contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca (CIM) pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare, intr-un termen de 36 de luni vor putea fi incheiate cel mult trei contracte succesive cu acelasi salariat cu respectarea prevederilor art. 83.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiCIM durata determinatacontracte succesive

Data aparitiei: 01 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Prelungirea unui contract pe durata determinata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]