Obtinerea unui credit va deveni o misiune dificila pentru romani

creditarerefinantaregarantii bancaremacroprudentialitatecredite in valuta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform ultimelor declaratii facute de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sistemul bancar va cunoaste o serie de reguli mai dure atat in ceea ce priveste acordarea de credite, cat si cu privire la stabilirea unor raporturi noi intre venituri si posibilitatea obtinerii unui credit.

Sub forma de macroprudentialitate, aceste restrictii ar trebui sa fie aplicate nu doar asupra creditarii, ci si in ceea ce priveste garantiilor oferite de banci. Indiferent de restrictiile care vor fi aplicate in final, cei mai afectati de noile schimbari vor fi clientii care vor dori fie sa obtina o refinantare, fie sa apeleze la un credit nou.

Potrivit declaratiilor facute de guvernatorul BNR, conceptul de macroprudentialitate reprezinta "o alternativa la reintroducerea controlului capitalului". Acesta a mai precizat ca, in ceea ce priveste restrictionarea creditelor in valuta, chiar daca unele banci percep eventualele noi masuri ca pe niste restrictii raportate la anul 2002, acestea "fata de 2020 sunt probabil relaxari".

Printre aceste reguli restrictive se numara si introducerea unui raport intre valoarea creditului si cea a garantiilor acordate. In plus, BNR ar putea trece si la corelarea ceva mai restrictiva a creditului cu veniturile clientului.

Reactiile aparute in presa confirma temerile majoritare. Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la masurile mai dure legate de plata avansului, deoarece aceasta modificare ar putea impiedica accesul clientilor la creditele de refinantare. In acelasi timp, si seful CEC Bank si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, este de parere ca aceste masuri administrative nu sunt necesare si ca piata trebuie lasata libera.

In general, bancherii impartasesc aceeasi opinie: noile restrictii care privesc o crestere a avansului si a garantiilor la credit vor duce la o incetinire a procesului de creditare, precum si a sustinerii cresterii economice.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creditarerefinantaregarantii bancaremacroprudentialitatecredite in valuta

Data aparitiei: 01 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obtinerea unui credit va deveni o misiune dificila pentru romani Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]