Studiu de caz: concedierea in cazul neprezentarii dovezii de efectuare a controlului medical periodic

Legea 319/2006HG 355/2007dosarul medicalmedicina muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ar trebui sa procedeze o firma in situatia in care unul dintre angajati nu face dovada avizului medical? Are angajatorul dreptul  sa il concedieze pe angajatul respectiv ca urmare a neprezentarii dovezii ca a fost efectuat controlul medical periodic?

Potrivit legii, supravegherea sanatatii angajatilor este asigurata prin medicii de medicina a muncii in conformitate cu art. 25 alin. (2) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, asistenta de medicina muncii la angajator este asigurata de medicul de medicina muncii care se afla in relatie contractuala cu angajatorul pentru prestarea serviciilor specifice pentru supravegherea sanatatii lucratorilor angajati la respectivul angajator.

Art. 7 din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza ca angajatorii prezinta obligatia de a asigura fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale. Aceste servicii profilactice se refera la examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor, conform art. 20 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, iar frecventa acestui examen va fi stabilita prin  fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului (art. 21 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare).

Conform art. 37 din acelasi act normativ, dosarul medical si fisa de expunere la riscuri profesionale se pastreaza la structura de medicina muncii unde s-au efectuat examenele medicale de angajare si examenul medical periodic.

In concluzie, angajatorul este partea obligata sa asigure supravegherea sanatatii lucratorilor prin servicii medicale de medicina muncii, fara ca salariatul sa aiba vreo obligatie in acest sens. Mai mult decat atat, pentru neindeplinirea obligatiei care ii incumba angajatorului in persoana salariatului nu poate fi retinut niciun fapt de vinovatie care sa atraga ulterior concedierea acestuia.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 319/2006HG 355/2007dosarul medicalmedicina muncii

Data aparitiei: 30 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: concedierea in cazul neprezentarii dovezii de efectuare a controlului medical periodic Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]