Studiu de caz: Difera obligatiile fiscale si declarative in cazul veniturilor din strainatate?

Codul fiscalformularul 201impozitul anualprofesii libereconventii civile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sunt nenumarate situatiile in care persoane fizice din Romania, angajate cu norma intreaga la anumite societati, presteaza servicii platite in tara, la solicitarea unor persoane juridice nerezidente, din state membre ale Uniunii Europene. In astfel de situatii, aceste persoane prezinta in continuare obligatia de a respecta reglementarile in vigoare cu privire la veniturile incasate din strainatate.

In acest sens, Codul fiscal prevede la art. 40 alin (1) lit. a) ca in cazul persoanelor fizice rezidente romane, stabilite in Romania, impozitul pe venit se aplica incasarilor obtinute din orice sursa, indiferent daca acestea provin din tara sau din afara Romaniei.

Astfel, in situatia de fata, veniturilor obtinute din strainatate li se aplica acelasi sistem de impozitare prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia. Mai mult decat atat, persoana fizica are obligatia sa declare veniturile realizate din strainatate prin completarea formularului 201 - "Declaratie privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate", pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

Referitor la suma datorata, impozitul anual se stabileste de organul fiscal care emite o decizie de imunere prin care diferentele de impozit se achita in cel mult 60 de zile de la data comunicarii acestei decizii, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.

Codul fiscal stabileste ca impozitarea veniturilor din strainatate se face in functie de natura acestora. In cazul in care o persoana fizica aflata in situatia de a obtine astfel de venituri plateste impozit pe venit atat in Romania, cat si in tara din care survin veniturile, aceasta beneficiaza de deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in Franta, in conditiile prevazute de art. 91 care prevede acordarea creditului fiscal extern numai daca:

- se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
- impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
- venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.

De retinut ca acordarea creditului fiscal extern se realizeaza la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, fara sa depaseasca suma corespunzatoare impozitului pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalformularul 201impozitul anualprofesii libereconventii civile

Data aparitiei: 29 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Difera obligatiile fiscale si declarative in cazul veniturilor din strainatate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]