Ore suplimentare efectuate in delegatie. Modalitate de compensare

Codul munciicompensarea munciicompensarea orelor suplimentareore suplimentaredelegatiedelegat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Un merceolog care este trimis in delegatie pentru 3 zile ,de conducerea societatii si primeste diurna conform legislatiei in vigoare, poate beneficia "de un spor pentru lucru sistematic peste programul normal de lucru" pentru timpul in care face deplasarea, sau nu?

Mentionam faptul ca programul lui de lucru este de 8 ore zi, dar pe perioada delegarii timplul de lucru este mai mare iar in C.C.M. aplicabil in societate, acest spor se acorda doar salariatilor care nu lucreaza in ture de 8 ore/zi.
 
Raspuns: Pe perioada delegarii salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in cadrul programului de lucru al unitatii care l-a delegat. Daca, la solicitarea angajatorului, salariatul presteaza munca in afara duratei programului normal de lucru al unitatii care l-a delegat inseamna ca salariatul efectueaza ore suplimentare.

Conform art. 123 alin.(1) coroborat cu art. 123 alin. (1) din Codul muncii , munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia si numai daca compensarea in acest termen nu este posibil, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza

Asadar, cuantumul sporului este cel stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca fara a  putea  fi mai mic de 75% din salariul de baza

In consecinta, aceasta este modalitatea legala in care se compenseaza orele supliemntare, inclusiv cele efectuate in delegatie.

Sporul pentru lucru sistematic peste programul de lucru era reglementat de Legea 57/1974 privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii la art. 71 alin. (4) potrivit caruia, Personalul cu functii de executie si cel operativ, care prin natura muncii lucreaza peste programul normal de lucru, poate primi, in locul retributiei pentru ore suplimentare, o retributie tarifara mai mare cu 5-25%, care se stabileste in raport cu timpul prevazut a fi prestat, in medie lunara, peste programul normal de lucru.

In prezent, nu mai exista posbilitatea legala ca sporul pentru munca suplimentara sa fie inlocuit cu alte forme de remunerare de natura celei stabilite de Legea 57/1974.   Prin contractele colective de munca se poate negocia un spor mai mare de 75% pentru compensarea orelor suplimentare dar nu se poate stabili inlocuirea sporului cuvenit pentru compensarea orelor suplimentare. O astfel de clauza este lovita de nulitate absoluta in baza art. 132 alin. (2) din Legea 62/2011.

Concluzionand, salariatul delegat are dreptul la compensarea orelor suplimentare conform prevederilor legale mai sus expuse, chiar daca acest drept nu i se cuvine potrivit contractului colectiv de munca aplicabil. Angajatorul are obligatia sa compenseze aceste ore in conditiile stabilite de Codul muncii privind compensarea orelor suplimentare. Nimic nu se opune ca angajatorul, separat de compensarea orelor suplimentare,  sa acorde si un spor pentru lucru sistematic peste programul de lucru, salariatului care in mod sistematic efectueaza ore suplimentare. Insa, acest spor nu constituie o alternativa la compensarea muncii suplimentare in conditiile Codului muncii .

Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei conform art. 260 alin.(1) lit. i) din Codul muncii .
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciicompensarea munciicompensarea orelor suplimentareore suplimentaredelegatiedelegat

Data aparitiei: 21 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ore suplimentare efectuate in delegatie. Modalitate de compensare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]