Factori de risc generati de modul de indeplinire a sarcinilor de munca

suprasolicitaresarcini de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din perspectiva suprasolicitarii discurilor intervertebrale si a ligamentelor, pozitia cel mai putin periculoasa a corpului este cea in picioare, pentru ca astfel discurile si ligamentele sunt  solicitate in mod egal. Fiecare dintre activitatile prezentate mai jos, cand sunt repetate de prea multe ori sau pe perioade lungi de timp (o pozitie ortostatica), poate fi periculoasa pentru sanatate, in special pentru zona dorsolombara a coloanei vertebrale.

Aplecarea inainte (cu spatele incovoiat)

Lucrul in aceasta pozitie determina contractarea partii din fata a discului intervertebral si dilatarea partii din spate (mai subtire) a discului, putand conduce la vatamarea lui. Un ritm excesiv in activitatile care presupun aplecare implica expunerea la acelasi tip de riscuri, ca urmare a intinderii ligamentelor posterioare.

Rasucirea intr-o parte concomitent cu aplecarea inainte

Cel mai mare risc pentru discuri si ligamente este determinat de executarea muncii prin rasucirea si aplecarea simultana a corpului. Aceasta miscare poate provoca vatamarea discului, ca urmare a contractarii simultane a discului in fata si lateral, precum si a dilatarii partilor opuse.

Purtarea masei pe umar si aplecarea, in acelasi timp, a corpului in spate sau inapoi
Un pericol pentru discurile intervertebrale in timpul executarii muncii in acest fel consta in contractarea partilor posterioare, precum si in solicitarea, in cadrul acestui proces, a articulatiilor din spatele discurilor. Mai mult, la fel ca la cele doua pozitii ilustrate mai sus, aceasta implica asa-numitul „efect al mecanismului cu parghii”. Aceste pozitii determina cresterea presiunii asupra discului intervertebral in timp ce se mareste distanta dintre corp si sarcina manipulata (purtata). Cu cat este mai mare distanta dintre corp si masa/sarcina purtata (avand aceeasi greutate), cu atat mai lung este bratul fortei de contractare, ceea ce conduce la o crestere a presiunii asupra discurilor.

Pozitia ghemuit (cu spatele incovoiat)

In timpul executarii sarcinii de munca in aceasta pozitie, mai cu seama pentru o perioada mai lunga de timp, fara un echipament de protectie adecvat, si alternat cu perioade de odihna intr-o alta pozitie, o greutate considerabila este plasata nu numai pe articulatii, dar si pe muschi si piept. Este de preferat ca masa/greutatea sa fie ridicata din pozitia in genunchi/ghemuit prin sprijinire pe muschii femurali; totusi, trebuie sa nu uitam sa indoim genunchii la un unghi mai mic de 900.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
suprasolicitaresarcini de munca

Data aparitiei: 15 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Factori de risc generati de modul de indeplinire a sarcinilor de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]