Modificarea functiei unui salariat condamnat pentru fapte incompatibile cu functia detinuta

Codul munciiplangere penalafapte penalehotararea judecatoreasca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In luna aprilie 2011, un salariat al unei societatii cu capital integral de stat a fost condamnat pentru infractiunile de fals intelectual, uz de fals si instigare la fals intelectual (in legatura cu indeplinirea atributiilor ce ii reveneau in societate) la o pedeapsa totala de 1 an si 3 luni. De asemenea, i-a fost interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
(a) dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice,
(b) dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Prin aceeasi hotarare instanta de fond a suspendat conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 3 ani si 3 luni (termen de incercare). Pe termenul de incercare s-a suspendat si executarea pedepsei accesorii.

Salariatul in cauza a ocupat si ocupa si in prezent o functie de conducere (sef serviciu) la societate (angajator).
Intrebare:
Poate societatea (angajatorul) sa modifice unilateral functia (dintr-o functie de conducere in una de executie) si/sau locul muncii sau sa inceteze contractul de munca al salariatului condamnat la o pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare pentru infractiuni savarsite in legatura cu serviciu in acest stadiu (condamnare in fond) al procesului penal?


Raspuns: Conform art. 52 alin.(1) lit. b) din Codul muncii , in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

In literatura de specialitate (Alexandru Ticlea, Ion Traian Stefanescu) s-a apreciat ca suspendarea contractului individual de munca, intr-un asemenea caz, ar trebui sa reprezinte o obligatie – asa cum prevedea Legea nr.1/1970 , in prezent abrogata, si nu doar o facultate. A permite salariatului sa continue activitatea dupa ce a savarsit fapte incompatibile cu functia detinuta inseamna a-i facilita si permite sa comita in continuare asemenea fapte.

Asa fiind, o data ce salariatul a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta angajatorul trebuia sa suspende contractul individual de munca al salariatului in cauza, urmand ca suspendarea sa dureze pana la:
- ramanerea definitiva a hotarararii judecatoresti de condamnare;
- achitarea sau incetarea procesului penal hotarata de instanta penala.

Examinand exceptia de neconstitutionalitate a acestei prevederi legale, Curtea constitutionala prin Decizia nr. 24/2003 a hotarat ca, „luand masura suspendarii contractului individual de munca, angajatorul nu se pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei angajatului si nici asupra raspunderii sale penale, acestea fiind chestiuni a caror solutionare intra in sfera de activitate a organelor judiciare. Angajatorul poate doar sa formuleze plangere penala impotriva salariatului, daca detine date si indicii suficiente cu privire la savarsirea de catre acesta a unei fapte penale incompatibile cu functia detinuta, solicitand autoritatilor competente solutionarea cazului. In aceasta situatie sau atunci cand ia cunostinta despre trimiterea in judecata a angajatului pentru savarsirea unei fapte de aceeasi natura poate lua masura suspendarii.”

Fata de acestea, facultatea de a lua masura suspendarii acordata angajatorului nu incalca prezumtia de nevinovatie consacrata de art.23 din Constitutia Romaniei.

Masura suspendarii dureaza pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, avand asadar un caracter provizoriu.

Potrivit alin. (5) al art.17, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3), printre care regasim si functia, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

In lipsa acordului salariatului, modificarea unilaterala de catre angajator a functiei salariatului este posibila numai cu titlu de sanctiune disciplinara pe o perioada de cel mult 60 de zile in baza art. 248 alin. (1) lit. (b) din Codul muncii .

Pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, angajatorul nu va putea sa dispuna masura concedierii dat fiind principiu de drept potrivit caruia „penalul tine in loc civilul.” Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, contractul individual de munca poate inceta de drept daca instanta de recurs modifica hotararea in sensul ca il condamna pe salariat la o pedeapsa privativa de libertate sau daca salariatului i se interzice exercitarea profesiei sau a unei functiei de natura celei de care s-a folosit pentru a savarsi infractiunea.

In cazul in care, hotararea judecatoreasca pronuntata de instanta de fond va fi mentinuta de instanta de fond, consideram ca angajatorul, cu respectarea procedurii prevazute de lege, va putea sa aplica o sanctiune disciplinara salariatului constand chiar in concedierea disciplinara.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiplangere penalafapte penalehotararea judecatoreasca

Data aparitiei: 10 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea functiei unui salariat condamnat pentru fapte incompatibile cu functia detinuta Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]