Vrem sa facem ca in Romania sa nu se mai vorbeasca de munca la negru

revisalmunca la negrucontract de muncasanctiuni
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La mai mult de o luna dupa intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, Curierul National a realizat un interviu cu Inspectorul General de Stat - Inspectia Muncii, Nicolae Dantes Bratu, despre efectele acestui act legislativ.
 
Iata o parte dintre Raspunsuri
 
- "Avem un plan de actiune incheiat cu Jandarmeria Romana, cu Inspectoratul General al Politiei si cu Garda Financiara. Avem angajat un plan de actiune comun dispus de primul-ministru al Romaniei, Emil Boc, si se pare ca a dat roade de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, la 1 mai 2011. Suntem impreuna, colaboram foarte bine si avem peste 380.000 de contracte noi de munca, ceea ce inseamna ca angajatorii au inteles ca nu mai este de joaca si ca trebuie sa lucreze legal. Actiunile de control la nivel de tara vor continua cu aceeasi intensitate, deja am resemnat prelungirea protocolului".
 
- "In perioada 2-31 mai cat a tinut campania, actiunea de control privind reducerea incidentei muncii nedeclarate s-a concretizat in urmatoarele rezultate: 11.569 controale efectuate de echipe mixte relatii de munca securitate si sanatate in munca, identificarea cazurilor de munca fara forme legale, 971 de angajatori depistati si sanctionati pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale de angajare, (285 - constructii, 28 - firme de paza, 200 - comert, 153 - prestari servicii, 305 - alte activitati); 2.335 persoane care au fost depistate in timp ce munceau fara forme legale de angajare, 37.662 deficiente constatate atat in domeniul relatiilor de munca, cat si al securitatii sanatatii in munca; 38.785 masuri dispuse pentru remedierea neconformitatilor; 8.325 total angajatori sanctionati pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii; 16.452 sanctiuni contraventionale aplicate in total, dintre care 1.009 sanctiuni pentru munca fara forme legale si 15.413 sanctiuni pentru nerespectarea altor prevederi ale legislatiei muncii. S-au dat amenzi in valoare de  20.290.900 lei (peste 200 miliarde lei vechi) aplicate in domeniul relatiilor de munca din care 13.290.900 lei numai pentru munca fara forme legale (peste 130 miliarde lei vechi)".
 
- "Dificultatile cu care s-au confruntat inspectorii de munca au fost cauzate de procedura greoaie de luare a declaratiilor, atat de la angajati, cat si de la angajatori, documentele pe care inspectorul de munca trebuia sa le procure pentru a sta la baza constatarii muncii fara forme legale raman in continuare principala problema cu care ne confruntam, avand in vedere ca nici angajatul, nici angajatorul nu pot fi obligati sa dea declaratii. Totodata, exista o lipsa de cooperare cu inspectorii de munca a persoanelor care presteaza munca in beneficiul angajatorilor (parasire loc de munca, refuzul completarii fiselor de identificare - tip ale Inspectiei Muncii, prezentare de date eronate, identitate falsa)".
 
- "Actiunile de combatere a muncii fara forme legale si de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, al conditiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca vor continua cu aceeasi intensitate, atat prin actiuni curente ale inspectorilor de munca, cat si prin actiuni desfasurate in baza protocoalelor incheiate cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Garda Financiara si Inspectoratul General al Politiei Romane, ceea ce va conduce la transformarea muncii nedeclarate in munca cu forme legale de angajare si cresterea numarului contractelor individuale inregistrate in REVISAL. Vrem sa facem ca in Romania sa nu se mai vorbeasca de munca la negru".
 
Sursa: Curierul National

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisalmunca la negrucontract de muncasanctiuni

Data aparitiei: 08 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vrem sa facem ca in Romania sa nu se mai vorbeasca de munca la negru Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]