Constatarea abaterii disciplinare

abatere disciplinarasanctionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca disciplina in munca a fost disturbata, sanctionarea celui vinovat cu promptitudine este, adesea, cea mai corecta decizie. Dar angajatorul va trebui sa constate ca:

- a fost savarsita o abatere disciplinara.

Exemplu
Daca fapta nu are legatura cu munca, ea nu constituie abatere disciplinara, chiar daca ar reprezenta, in planul dreptului penal, o infractiune.

- decizia manageriala cea mai eficienta este sanctionarea ei.

Nu orice abatere disciplinara trebuie sanctionata. Angajatorul va decide luand in considerare urmarile unei asemenea sanctiuni asupra intregului colectiv, asupra atmosferei generale la locul de munca, asupra eficientei activitatii, asupra politicii generale de personal.

Sanctionarea salariatului indisciplinat nu este niciodata consecinta unei reactii emotionale.

Angajatorul nu reactioneaza ca si cum, prin actul de indisciplina al salariatului, ar fi fost personal jignit. Scopul sanctiunii este, de fiecare data, aplicarea corecta a unor criterii obiective de disciplina impuse de politica manageriala generala.

- autorul faptei este precis identificat.

Exemplu
Angajatorul constata depozitarea unei cantitati de materiale inflamabile intr-un spatiu care prezinta pericol de incendiu. Neputand identifica salariatul care a depozitat materialele, decide sanctionarea disciplinara a tuturor lucratorilor din sectia respectiva.

Decizia este necorespunzatoare atat din punctul de vedere al politicii manageriale, cat si in plan juridic. Ea va putea fi contestata in instanta. Abaterea disciplinara poate fi sanctionata numai in urma identificarii autorului ei.

- nu a intervenit o cauza de neraspundere disciplinara.

Exemplu
Se analizeaza daca nu exista situatii de tipul: legitima aparare; stare de necesitate; constrangere fizica sau morala; caz fortuit; forta majora; eroarea de fapt; executarea unui ordin de serviciu.

- sanctionarea autorului faptei este de presupus sa aiba efecte mai degraba pozitive decat negative in raport cu politica generala a firmei.

Uneori, sanctionarea disciplinara a celor mai eficienti salariati pentru abateri minore, poate atrage o reactie negativa din partea colectivului. Angajatorul nu este o instanta judecatoreasca rece si obiectiva, iar respectarea disciplinei nu este un scop in sine, ci o cale spre obtinerea eficientei maxime in firma. Dincolo de normele juridice pe care trebuie sa le respecte, angajatorul va trebui sa hotarasca si cu privire la oportunitatea sanctionarii, intr-un anumit moment, a unui anumit salariat.

Pe de alta parte, lipsa de reactie a angajatorului fata de incalcarea unei obligatii de serviciu ar putea fi interpretata de salariati ca o permisiune tacita a repetarii acelei incalcari.

Exemplu
Daca in mai multe randuri, intarzierea salariatilor fata de orele de program nu a fost sanctionata in nici un fel, nici macar prin avertisment, poate parea disproportionata concedierea brusca a unora dintre salariati, pentru aceasta abatere disciplinara.

- abaterea nu a mai fost sanctionata.

Art. 249 alin. (2) din Codul muncii prevede ca pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

O observatie aici: in cazul savarsirii de abateri repetate poate interveni sanctiunea concedierii disciplinare. Daca salariatul a mai fost sanctionat pentru abateri anterioare, aceasta nu inseamna ca aceste abateri nu pot fi luate in considerare in aprecierea caracterului repetat al faptei. Pentru a interveni concedierea, se cere doar sa fi intervenit o noua abatere, nesanctionata. Faptul ca se iau in considerare si abaterile precedente nu echivaleaza cu sanctionarea lor de doua ori. Nu se mai pot lua in considerare abaterile a caror sanctiuni au fost radiate.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abatere disciplinarasanctionare

Data aparitiei: 03 Iunie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Constatarea abaterii disciplinare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]