Record incredibil: 4.000 de angajati la negru

munca la negruITMAvonITM Cluj
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compania de produse cosmetice Avon Romania a fost amendata cu 100.000 de lei de catre Inspectoriatul Teritorial de Munca.
 
Sanctiunea a fost data companiei Avon dupa ce angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj au descoperit ca agentul economic are angajate peste 4.000 de persoane "la negru". Pentru prima data in Romania, Inspectoratul General de Stat a emis o decizie prin care inspectorii ITM Cluj au putut efectua un control la sediul din Bucuresti al companiei Avon.
 
"Intre lunile noiembrie 2010 si ianuarie 2011, inspectorii ITM au luat declaratii de la  persoane care comercializau produse Avon intr-un hipermarket si nu aveau contracte de  munca. Am contactat compania Avon si le-am solicitat documente cu privire la angajati pana  la 19 ianuarie. Ei au refuzat sa ni le puna la dispozitie", a declarat Emilian Rosca, inspectorul-sef al ITM Cluj. Aceasta le-a cerut din nou reprezentantilor Avon sa ofere ITM Cluj documentatia privind modalitatea de angajare a persoanelor care comercializeaza produsele companiei, insa acestia au refuzat pe motiv ca "ITM Cluj nu are competenta teritoriala, avand in vedere ca sediul companiei este in Bucuresti". "In 9 mai, inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii a emis o decizie prin care ITM Cluj poate efectua controale la Avon pe tot teritoriul tarii. A fost prima data cand un inspectorat teritorial a primit competenta exclusiva ca sa faca un control la Bucuresti", a spus Rosca
 
Controlul a relevat faptul ca Avon Romania are angajate persoane fizice neautorizate si care nu au intocmite contracte de munca. "Avon s-a dovedit a fi un sistem piramidal de vanzare a produselor cosmetice. Persoanele fizice lucrau fara contracte de munca si fara a avea autorizare. Aceste persoane fizice neautorizate erau denumite de Avon lideri de vanzari. In tot acest sistem de marketing sunt incluse 140.000 de persoane, insa numai 4.043 erau angajate ca lideri de vanzari care se ocupa si de resurse umane", a adaugat Rosca. El a explicat ca societatea trimitea "liderilor de vanzari" formularele 112 pe care acestia trebuie sa le depuna la Directia Generala a Finantelor Publice. "Angajatorul nu platea nici un fel de contributie pentru aceste persoane si aici este evaziunea fiscala. Sistemul ne-a atras atentia pentru ca astfel marii angajatori se sustrag platii taxelor. La ITM Cluj au sosit 16 plangeri de la angajati, atat reprezentanti, cat si lideri de vanzari", a precizat Rosca.
 
Pe de alta parte, conducerea Avon este pregatita sa conteste decizia ITM Cluj de a aplica amenda maxima companiei. "Suntem surprinsi de declaratia ITM Cluj si de pretinsul rezultat, precum si de modalitatea prin care reprezentantul ITM Cluj a ales sa prezinte concluziile controlului. Compania AVON nu a primit si nu a fost informata cu privire la rezolutia controlului ce s-a desfasurat cu incepere din 9 mai. Conform bunelor practici si, bineinteles, cerintelor legale, am pus la dispozitia ITM Cluj toate documentele si informatiile solicitate. Consideram declaratia ITM Cluj privind intreaga activitate Avon, prezentata ca fiind «o activitate comerciala de desfacere a produselor prin intermediul persoanelor fizice neautorizate» calomnioasa si nereala, de natura a afecta imaginea companiei Avon", a declarat Razvan Diratian, directorul general Avon Romania. "Asteptam sa primim oficial procesul-verbal pentru a ne baza decizia de a contesta rezolutia ITM Cluj pe fapte concrete, si nu pe declaratii publicate in presa", a adaugat Diratian.
 
Institutia a contestat si amenda de 6.000 de lei primita de la ITM Cluj.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca la negruITMAvonITM Cluj

Data aparitiei: 26 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Record incredibil: 4.000 de angajati la negru Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]