Cum procedam cu un Concediu medical mai mare de 6 luni?

concediumedicaldecontare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Un salariat se afla in concediu medical pe o perioada mai mare de 6 luni avand codul CM 14-Neoplazii, SIDA. In ce conditii poate angajatorul acorda un ajutor pentru boli incurabile astfel incat sa fie incadrat la cheltuieli sociale conform art 21 (3) lit c cod fiscal? Exista o limita minima sau maxima pentru acest ajutor?

Solutie:

Angajatorul are posibilitatea acordarii de sume salariatilor cu titlu de ajutoare pentru boli grave sau incurabile.

Potrivit art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile nu sunt venituri salariale si nu se impoziteaza la nivelul salariatului astfel astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Asadar pentru aplicarea scutirii este necesar ca in contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel de ramura sau unitate sau in contractele individuale de munca sa fie incluse clauze cu privire la acordarea de asemenea ajutoare pentru boli grave sau incurabile. Cuantumul este cel stabilit si inclus in contract.

De asemenea, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile nu se vor include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal.

La calculul impozitului pe profit, in grupa cheltuielilor cu deductibilitate limitata se incadreaza, potrivit art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, si cheltuielile sociale, in limita sumei obtinute prin aplicarea unei cote de pana la 2% la fondul de salarii realizat anual. Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, si ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele.

Asadar, pentru ca ajutoarele pentru boli grave sa fie admise la deductibilitate este necesar sa se incadreze in limita de 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Ceea ce depaseste cota de 2% asupra fondului de salarii realizat anual reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil. De aceea, la acordarea ajutoarelor trebuie avute in vedere si celelalte sume acordate din fondul de cheltuieli sociale astfel incat, cumulate, sa nu depaseasca limita de 2%.

Ajutorul va fi acordat in bani, nefiind necesara justificarea salariatului cu privire la destinaţia finala a sumei acordate.

Cheltuielile de aceasta natura acordate cu avizul conducerii societatii se inregistreaza prin intermediul contului 6458 “Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala”. Incadrarea afecţiunii care sta la baza acordarii ajutorului drept boala grava sau incurabila se va face pe baza documentelor justificative, care, in aceasta situatie sunt certificatele medicale si alte investigatii specifice sau documente medicale din care rezulta caracterul grav sau incurabil al bolii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediumedicaldecontare

Data aparitiei: 24 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum procedam cu un Concediu medical mai mare de 6 luni? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]