Studiu de Caz: Contributii la FNUASS - cetatean turc in Romania

ContributiiFNUASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 Cetatenii statelor cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii beneficiaza de acoperirea serviciilor medicale acordate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de acordurile, intelegerile, conventiile sau protocoalele incheiate intre Romania si tara respectiva.

# Cetatenii straini si apatrizii care solicita si obtin prelungirea vizei de lunga sedere in Romania in conditiile legislatiei care reglementeaza regimul strainilor in Romania au obligatia platii contributiei calculate asupra veniturilor impozabile la nivelul celei lunare a persoanei asigurate realizate pe teritoriul Romaniei, conform art. 257 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, incepand cu data solicitarii.

# Cetatenii straini care au obtinut permis de sedere in Romania inainte de intra rea in vigoare a Ordinului nr. 617/2007 au obligatia platii contributiei asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul Romaniei de la data obtinerii permisului de sedere, cu respectarea termenului de prescriptie a contributiei.

# Daca aceste persoane nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei si daca nu fac dovada calitatii de asigurat, sunt obligati sa achite o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de CASS la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, de la data solicitarii prelungirii dreptului de sedere, respectiv de la data obtinerii permisului de sedere.

# Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat:

Exemplu

Domnul A.K., cetatean turc, este detasat de angajatorul sau pe teritoriul Romaniei.

Intre Romania si Republica Turcia a fost semnat la Ankara, la 6 iulie 1999, un Acord in domeniul securitatii sociale. Acest acord a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002.

Institutia locului de resedinta al cetateanului turc, pe baza formularului emis de institutia competenta din Turcia, elibereaza un document (adeverinta-tip) care sa ateste calitatea si drepturile de asigurat pe teritoriul Romaniei ale persoanelor care fac obiectul acordului.

Pentru a primi prestatii de boala si maternitate, in conditiile Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale, solicitantul trebuie sa prezinte institutiei locului de resedinta (casa de asigurari de sanatate pentru Romania) un formular in care sa se mentioneze perioadele de asigurare si care sa ateste ca el si membrii sai de familie au dreptul la primirea acestor prestatii.

Domnul A.K. este angajat conform legislatiei din Republica Turcia si se afla, impreuna cu membrii sai de familie, in cursul unei sederi temporare pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de tratament medical de urgenta in caz de boala si maternitate in baza prezentarii la casa de asigurari de sanatate a formularului mentionat. Domnul A.K. se poate asigura facultativ la asigurarile sociale de sanatate din Romania, insa nu o face, beneficiind de prestatii medicale limitate la cele negociate prin acord.

Prestatiile se acorda pe cheltuiala institutiei competente din Republica Turcia la care persoana este asigurata.

Prestatiile in natura in caz de boala si maternitate, acordate pe teritoriul Romaniei cetatenilor care fac obiectul acordului si membrilor lor de familie, sunt furnizate numai de catre furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate. in situatia in care cetatenilor turci aflati pe teritoriul Romaniei li se acorda servicii medicale spitalicesti, casa de asigurari de sanatate din Romania solicita institutiei competente din Republica Turcia recuperarea sumelor chel tuite, in conditiile stabilite de acord.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ContributiiFNUASS

Data aparitiei: 23 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de Caz: Contributii la FNUASS - cetatean turc in Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]