Consultanta in afaceri | Manager
 

Concediul de odihna conform modificarilor Legii 40/2011


Intrebare: Conform prevederilor art. 143 alineatul 5 din Codul muncii , durata concediului neintrerupt a fost redusa de la 15 la 10 zile.

Aceste prevederi se aplica pentru concediile care vor fi planificate de acum inainte (incepand cu 01.05.2011) sau si pentru cele deja programate, pe baza carora a fost facut un plan de activitate pentru un an de zile?

Angajatorul poate stabili prin regulamentul intern ca fractiunea de concediu neintrerupt sa fie in continuare de 15 zile?


Raspuns: Potrivit art. 143 din Legea 53/2003 Codul muncii , asa cum a fost modificat prin Legea 40/2011 , in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Prin urmare textul de lege impune obligatia angajatorului de a stabili ca cel putin una dintre fractiunile concediului de odihna sa nu fie mai mica de 10 zile lucratoare. Astfel, faptul ca la nivel de unitate exista o programare a concediilor de odihna pentru anul 2011, programare efectuata conform Codului muncii in vigoare la data programarii, respectiv luna decembrie 2010, nu este incalcata in nici un fel legislatia aplicabila. Fractiunea de concediu de odihna neintrerupt este mai mare de 10 zile si nu mai mica.


Delegarea si Detasarea
Delegarea si Detasarea

Vezi detalii

Orele suplimentare si munca in zi de reapus
Orele suplimentare si munca in zi de reapus

Vezi detalii

Cartea Verde a Legislatiei Muncii
Cartea Verde a Legislatiei Muncii

Vezi detalii
In concluzie, puteti stabili prin regulamentul intern ca fractiunea de concediu de odihna neintrerupt este de 15 zile. Aceasta reglementare este legala.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 18 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 1 voturi
Concediul de odihna conform modificarilor Legii 40/2011
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (nr comentarii - 2)


01-Nov-2012

daca nu am loat concediul pe 2011 m-ai 21 de zile il pierd s-au se rapoteaza

01-Nov-2012

daca nu am loat concediul pe 2011 m-ai 21 de zile il pierd s-au se rapoteaza

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Salariu Pentru Studii SuperioareIntrebare: Buna ziua, lucrez intr o unitate de stat din anul 2003, in anul 2007 mi am luat diploma de licenta insa salariul a ramas acelasi. este normal ca dupa 11 ani de munca salriul meu brut cu studii superioare sa fie de 900 lei cu spor de vechime cu tot? ce pot face? multumesc
 

Raspuns: Odata cu expirarea Contractului Colectiv de munca la nivel national, cu data de 1 ianuarie 2011 nu m... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"