Ce facem daca avem o salariata in concediu de crestere a copilului, care urmeaza sa nasca din nou

concediu postnatalconcediu crestere copilprenatalindemnizatie crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Multi dintre dvs s-au confruntat cu urmatoarea situatie
 
O angajata se afla in concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani si  urmeaza sa aiba un al doilea copil. Apare intrebarea: pentru zilele de dupa nastere, pana la depunerea dosarului pentru indemnizatia de crestere copil, cine va plati concediul de sarciana si lauzie?
 
Raspuns: Perioada in care o persoana a beneficiat de concediu crestere copil, in conditiile OUG 148/2005 sau, dupa caz, OUG 111/2010, se ia in calcul la stabilirea stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului.
 
OUG 111/2010 reglementeaza si posibilitatea suprapunerii unor situatii de natura a genera dreptul la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, respectiv cazul concret in care persoana asigurata naste, adopta, devine tutore ori primeste in plasament un alt copil pe durata in care se afla in concediul indemnizat pentru cresterea copilului.
 
Perioada in care persoana asigurata s-a aflat in concediu indemnizat pentru cresterea primului copil constituie perioada asimilata stagiului de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil.
 
Pe perioada suprapunerii celor doua situatii, in care persoana asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum va fi majorat cu suma de 600 lei pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea.
 
De exemplu:
 
Salariata X se afla in concediu pentru cresterea copilului, beneficiind de o indemnizatie lunara in cuantum de 900 lei pentru primul copil nascut. In conditiile art. 2 din OUG 111/2010, asigurata a optat pentru acordarea unui concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani, avand in vedere nivelul redus al veniturilor impozabile realizate in ultimul an anterior nasterii copilului.
 
Dupa 21 de luni de la nasterea primului copil, salariata naste al doilea copil. Pe perioada celor 3 luni, in care asigurata are dreptul la concediu si indemnizatie atat pentru cresterea primului copil, cat si a celui de-al doilea copil, va beneficia de o singura indemnizatie lunara, al carui cuantum se majoreaza cu suma de 600 lei pentru cel de-al doilea copil nascut (indemnizatia initiala 900 lei + majorare  pe perioada suprapunerii drepturilor asigurate 600 lei = indemnizatie majorata 1500 lei).
 
La expirarea celor 3 luni, in functie de propria optiune, salariata va beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil, al carei cuantum va fi de 75% din suma incasata de asigurata in ultimul an anterior nasterii copilului (900 x 75% = 675 lei).
 
Salariata nu are obligatia sa efectueze concediul postnatal.
 
Potrivit dispozitiilor OUG 96/2003 salariatele, dupa nastere, au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor. Ori in conditiile in care salariata nu prresteaza activitate nu mai are obligatia efectuarii concediului postnatal.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu postnatalconcediu crestere copilprenatalindemnizatie crestere copil

Data aparitiei: 16 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce facem daca avem o salariata in concediu de crestere a copilului, care urmeaza sa nasca din nou Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]