Perioada de Proba: cum poate fi prelungita practic mai mult de 12 luni

codul munciiperioada de proba
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit modificarilor Codului muncii, “pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile
calendaristice pentru functiile de conducere” - fata de maxim 30, respectiv 90 de zile pana acum.
 
Insa este de remarcat ca perioada de proba:
 
- este facultativa, iar nu obligatorie
- este prevazuta doar ca perioada maxima in Codul muncii, iar nu ca perioada fixa.
 
In consecinta, angajatorul poate renunta la perioada de proba sau o poate solicita intr-un cuantum mult mai mic. Citirea atenta a Codului muncii nu da prilejul unor alte nterpretari!
 
Articolul 33 din Codul muncii, modificat prin Legea nr. 40/2011, are o noua formulare: “Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni”.
 
Inainte textul legal spunea ca „angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa”.
 
Practica arata ca uneori, din orice motive, chiar nu se gaseste un salariat potrivit pentru un post. Trec 12 luni si... niciunul nu sta (pentru ca in perioada de proba nu numai angajatorul poate sa denunte contractul, ci si salariatul).
 
Atunci am fi obligati ca dupa 12 luni sa angajam salariati fara perioada de proba, nu?
 
Asa se pare, dar numai daca nu citim atent legea.
 
Aceasta vorbeste de faptul ca “Perioada in care se pot face angajari SUCCESIVE de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni”.
 
Solutia este:
 
1. In timpul celor 12 luni una dintre angajarile succesive sa nu fie cu perioada de proba, ci cu contract pe perioada determinata, fara perioada de proba. Apoi se reia sirul angajarilor de proba, apoi inca 1-2 pe perioada determinata (dar fara perioada de proba) si tot asa, pana se gaseste salariatul potrivit.
 
2. Daca chiar au trecut cele 12 luni, urmatorul contract de munca e fara perioada de proba, dar pe perioada determinata, care poate fi prelungita. Am analizat solutiile la CIM pe perioada determinata in acest produs si invitam la revederea lor.
 
Deci, alegeti!
 
Dar atentie la renumele organizatiei Dvs.! De aceea cred ca solutia este ca, inainte de orice perioada de proba, CIM pe perioada determinata si alte solutii, sa adoptati cea mai buna...
 
Solutie suplimentara preventiva: o recrutare si o selectie facute corespunzator, cu proba practica, proba scrisa, informarea la locurile de munca anterioare, interviu „la sange” etc.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiperioada de proba

Data aparitiei: 13 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada de Proba: cum poate fi prelungita practic mai mult de 12 luni Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]