12 articole de lege privind Semnalizarea obligatorie SSM

ssmsecuritate si sanatate in muncasemnalizare adecvata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotararea de Guvern nr. 971 din 26 iulie 2006 privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca
 
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 683 din 09/08/2006
 
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
 
CAPITOLUL I
 
Dispozitii generale
 
Art. 1. - Prezenta hotarare stabileste cerintele minime pentru semnalizarea de securitatesi/sau de sanatate la locul de munca.
 
Art. 2. - Prezenta hotarare nu se aplica semnalizarii prevazute de reglementarilereferitoare la introducerea pe piata a substantelor si preparatelor periculoase, a produselorsi/sau a echipamentelor, cu exceptia cazului in care aceste reglementari fac referire inmod expres la acest lucru.
 

Art. 3. - Prezenta hotarare nu se aplica semnalizarii utilizate in reglementarea traficuluirutier, feroviar, fluvial, maritim si aerian.
 
Art. 4. - Prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se aplica intotalitate intregului domeniu la care se face referire la art. 1, fara a aduce atingereprevederilor mai restrictive si/sau specifice ale prezentei hotarari.
 
Art. 5. - Pentru aplicarea prezentei hotarari expresiile de mai jos semnifica dupa cumurmeaza:
a) semnalizare de securitate si/sau de sanatate - semnalizarea care se refera la unobiect, o activitate sau o situatie determinata si furnizeaza informatii ori cerinte referitoarela securitatea si/sau sanatatea la locul de munca, printr-un panou, o culoare, un semnalluminos ori acustic, o comunicare verbala sau un gest-semnal, dupa caz;
b) semnal de interzicere - semnalul prin care se interzice un comportament care arputea atrage sau cauza un pericol;
c) semnal de avertizare - semnalul prin care se avertizeaza asupra unui risc sau unuipericol;
d) semnal de obligativitate - semnalul prin care se indica adoptarea unui comportamentspecific;
e) semnal de salvare sau de prim ajutor - semnalul prin care se dau indicatii privindiesirile de urgenta ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare;
f) semnal de indicare - semnalul prin care se furnizeaza alte indicatii decat celeprevazute la lit. b)-e);
g) panou - semnalul care, prin combinarea unei forme geometrice, a unor culori si aunui simbol sau a unei pictograme, furnizeaza o indicatie specifica, a carui vizibilitate esteasigurata prin iluminare de intensitate suficienta;
h) panou suplimentar - panoul utilizat impreuna cu un panou descris la lit. g), carefurnizeaza informatii suplimentare;
i) culoare de securitate - culoarea careia ii este atribuita o semnificatie specifica;
j) simbol sau pictograma - imaginea care descrie o situatie sau indica un comportamentspecific si care este utilizata pe un panou ori pe o suprafata luminoasa;
k) semnal luminos - semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel incat sa se creeze o suprafataluminoasa;
l) semnal acustic - semnalul sonor codificat, emis si difuzat de un dispozitiv realizat inacest scop, fara folosirea vocii umane sau artificiale;
m) comunicare verbala - mesajul verbal predeterminat, comunicat prin voce umana sauartificiala;
n) gest-semnal - miscarea si/sau pozitia bratelor si/sau a mainilor intr-o forma codificata,avand ca scop ghidarea persoanelor care efectueaza manevre ce constituie un risc sau unpericol pentru lucratori.
 
CAPITOLUL II
 
Obligatiile angajatorilor
 
SECTIUNEA 1
 
Obligatii generale
 
Art. 6. -(1) Atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice deprotectie colectiva ori prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii,angajatorul trebuie sa prevada semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul demunca, in conformitate cu prevederile prezentei hotarari, si sa verifice existenta acesteia.
(2) Pentru alegerea semnalizarii adecvate, angajatorul trebuie sa ia in considerare oriceevaluare a riscurilor realizata in conformitate cu art. 7 alin. (4) lit. a) din Legea nr.319/2006.
 
Art. 7. - Semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca trebuie sasatisfaca cerintele minime prevazute in anexele nr. 1-9 care fac parte integranta dinprezenta hotarare.
 

Art. 8. - In interiorul intreprinderilor si/sau unitatilor trebuie prevazuta, daca este cazul,semnalizarea corespunzatoare traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim si aerian, fara aaduce atingere cerintelor minime prevazute in anexa nr. 5.
 
SECTIUNEA a 2-a
 
Informarea si instruirea lucratorilor
 
Art. 9. - Lucratorii si/sau reprezentantii acestora trebuie sa fie informati referitor la toatemasurile care trebuie luate privind semnalizarea de securitate si/sau de sanatate utilizatala locul de munca, fara a aduce atingere art. 16 si 17 din Legea nr. 319/2006.
Art. 10. -(1) Lucratorilor trebuie sa li se asigure o instruire corespunzatoare in ceea ce privestesemnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, in special sub forma unorinstructiuni precise, fara a aduce atingere art. 20 si 21 din Legea nr. 319/2006. (2) Instruirea prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda semnificatia semnalizarii, maiales a celei care contine cuvinte, precum si comportamentul general si specific ce trebuieadoptat.
 
SECTIUNEA a 3-a
 
Consultarea si participarea lucratorilor
 
Art. 11. - Consultarea si participarea lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora inceea ce priveste aspectele reglementate de prezenta hotarare trebuie sa se realizeze inconformitate cu art. 18 din Legea nr. 319/2006.
 
CAPITOLUL III
 
Dispozitii tranzitorii si finale
 
Art. 12. -(1) Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 octombrie 2006.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Ordinul ministrului muncii si protectieisociale nr. 599/1998 privind aprobarea Prescriptiilor minime pentru semnalizarea desecuritate si/sau de sanatate la locul de munca, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,Partea I, nr. 482 din 15 decembrie 1998, se abroga.
 
*Prezenta hotarare transpune Directiva 92/58/CEE privind cerintele minime pentrusemnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca, publicata in JurnalulOficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 245/1992.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ssmsecuritate si sanatate in muncasemnalizare adecvata

Data aparitiei: 11 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

12 articole de lege privind Semnalizarea obligatorie SSM Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]