Munca la negru - Amenda 1 milion de euro

amendamunca la negrucodul munciicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul Romaniei si premierul Emil Boc au prezentat bilantul Codului Muncii 2011 dupa o saptamana de la intrarea in vigoare.
 
"Codul Muncii a intrat in vigoare in urma cu o saptamana. De asemenea, in urma cu o saptamana am dispus o actiune complexa de eliminare a muncii la negru prin controale mixte, in sensul ca din echipele de control faceau parte si fac parte in continuare inspectorul de munca, Garda Financiara, Politia si Jandarmeria. In urma celor doua actiuni coroborate – intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii si intensificarea controalelor pentru combaterea muncii la negru – putem sa va prezentam astazi, dupa o saptamana, cateva concluzii.
 
In acest interval de timp, din 2 pana in 9 mai, s-au efectuat 3.065 de controale pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale. In urma acestor controale s-au aplicat amenzi in valoare de 3.742.000, aproape 38 de miliarde de lei vechi, aproape un milion de euro. In urma acestor controale si a intrarii in vigoare a noului Cod al Muncii, in doar o saptamana au fost incheiate 102.870 de noi contracte de munca.
 
In consecinta, putem sa spunem ca, pe de o parte, avem o eficienta a noii legislatii a muncii, prin intrarea in vigoare a noului cod, si, pe de alta parte, putem constata eficienta controalelor efectuate de catre autoritatile statului, in conditiile in care – asa cum am spus – in doar o saptamana, au aparut 102.000 contracte de munca noi, care inseamna ca 102.000 persoane din Romania au un salariu si in consecinta au o asigurare la sanatate, la somaj sau la pensie.
 
De la inceput am mentionat ca scopul noii legislatii a muncii este crearea de noi locuri de munca. De asemenea, am mentionat faptul ca, in privinta combaterii muncii la negru, doar controalele incrucisate si cu echipe mixte pot da rezultate. Se pare ca nu ne-am inselat si, in consecinta, aceste actiuni isi arata rodul pe care noi ni-l dorim, si anume mai multe contracte de munca, mai multi cetateni romani care sa aiba un salariu si asigurare la ceea ce am spus: pensie, somaj si sanatate. De ce este important pentru stat? Pe de o parte, astazi 102.000 persoane nu mai sunt dependente de asistenta sociala, pentru ca, in buna parte, cei care erau la negru, ca munca, erau dependenti de asistenta sociala. Pe de o parte, avem un avantaj ca fiecare cetatean din cei 102.000 are un salariu si protectie la sanatate, somaj si pensie. Pe de alta parte, statul economiseste faptul ca nu mai trebuie sa plateasca asistenta sociala pentru cei care, iata, acum au carte de munca si beneficiaza de drepturile aferente.
 
Ca domenii, unde sunt cele mai multe contracte de munca incheiate in aceasta saptamana din randul celor 102.870? Cele mai multe, aproximativ 22.000, sunt in constructii, dupa care in jur de 20.000 sunt in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor. In jur de 20.000 sunt in industria prelucratoare, in jur de 7.000 in hoteluri si restaurante, 6.000 – tranzactii imobiliare, 5.500 – transport si depozitare, 4.129 – agricultura, silvicultura, pescuit; 3.582 - activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, la care, in ordine descrescatoare, sanatate si asistenta sociala, activitati de spectacole, culturale si recreative, invatamant, intermedieri financiare si asigurari, informatii si comunicatii, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, industria extractiva sau administratie publica, precum si activitati ale gospodariilor de bunuri si servicii destinate consumului propriu.
 
Deci, aceasta ar fi foarte pe scurt harta in care se incadreaza cele 102.870 de noi contracte de munca incheiate in doar o saptamana de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii si de la intensificarea controalelor pentru combaterea muncii la negru.
 
Aceste controale vor continua si saptamana aceasta, si saptamana urmatoare, pe tot parcursul lunii mai si al lunii iunie. Spun asta pentru ca doar printr-o aplicare riguroasa si fara exceptie a legii putem sa ne asiguram ca in Romania, odata ce o lege este adoptata, ea se respecta. Adica nu facem o campanie de trei zile, dupa care punem arma jos si plecam la culcare. Asta inseamna batalie cu evaziunea fiscala si cu munca la negru in fiecare zi. Autoritatile statului sunt platite pentru a aplica legea si a verifica respectarea ei si o vor face ca atare. De aceea, am dispus in mod expres atat Ministerului Finantelor, cat si Ministerului Administratiei si Internelor, ca impreuna cu reprezentantii Inspectiei Muncii, sa continue aceasta activitate si orice persoana din Romania care astazi inca mai presteaza munca la negru sa stie ca nu beneficiaza de nici un fel de protectie si nu mai are nici un fel de scut pentru a se apara, astfel incat legea sa nu fie respectata.
 
Legea se va aplica indiferent despre cine este vorba pana la capat. Si trag un semnal foarte serios pentru cei care inca mai intentioneaza sa lucreze la negru: nu mai merita sa lucrati la negru, nici intreprinzatori, nici persoane care mai presteaza munca la negru.
 
Pentru intreprinzatori, le spun un lucru foarte direct, amenda este foarte mare, 10.000 de ron, si daca platesti amenda este ca si cum ai putea sa platesti un om cu carte de munca 12 luni, cu toate drepturile asigurate. Mai sanatos este sa ii faci carte de munca la om si sa dormi linistit, ca, indiferent cine vine in control, ai acoperire legala. Acesta este cel mai important mesaj pe care-l dau acelora care inca ar mai dori sa angajeze persoane la negru. Mai bine faceti-le carnet de munca, carte de munca, platiti-le drepturile salariale – somaj, sanatate, pensii – si dormiti linistiti.
 
Pentru ca amenda este oricum mai mare decat daca i-ati face contract de munca".
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amendamunca la negrucodul munciicontract de munca

Data aparitiei: 11 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca la negru - Amenda 1 milion de euro Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]