Cum sa va asigurati ca luati cele mai bune decizii

deciziiangajatiabsenteism
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indiferent daca incercati sa rezolvati sau sa preveniti aparitia unor probleme ori sa profitati de ivirea unor oportunitati, procesul de luare a deciziilor se desfasoara la fel.
Principalele etape pe care trebuie sa le parcurgeti sunt prezentate in cele ce urmeaza:

- Definiti problema
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este de a defini clar problema sau oportunitatea ivita. A spune „Am o problema in organizatie cu absenteismul” nu inseamna o prezentare in termeni specifici a problemei respective. Definiti, de exemplu, problema astfel: „Absenteismul a crescut in ultimele luni; jumatate din angajati vin la serviciu cu cel putin o jumatate de ora dupa inceperea programului de lucru”. Cu cat este mai bine definita problema, cu atat este mai usor de luat o decizie referitoare la acea problema.

- Culegeti informatii relevante
Pentru a rezolva o problema este util sa beneficiati de cat mai multe informatii precise privind subiectul in cauza. Daca va confruntati cu o rata ridicata a absenteismului, intrebati-va, de pilda: „Cand sunt atinse cotele cele mai ingrijoratoare, cine absenteaza cu predilectie?” Informatiile care sa lamureasca aceste aspecte va vor fi deosebit de utile.

- Identificati solutii posibile
Intocmiti o lista cu principalele cauze ale problemei.
Acestea va vor conduce direct la solutii. Analiza informatiilor culese in prealabil va va ajuta in acest sens. Nu uitati ca „problemele, in general, au fie mai multe solutii, fie niciuna, iar o problema care nu prezinta decat o solutie este o falsa problema”.
In chestiunea absenteismului, verificati daca ea se datoreaza unor conditii obiective (transport, obligatii familiale, probleme medicale) sau isi are sursa in lipsa oricarei motivatii de a munci, in conflicte de munca sau in carente de comportament.

- Alegeti solutia cea mai potrivita
Alegeti dintre alternativele disponibile pe cea care ofera cele mai bune sanse de rezolvare a problemei.
Daca lipsa de participare a angajatilor la activitate e provocata, de exemplu, de o relatie tensionata cu superiorii acestora, luati masuri pentru dezamorsarea conflictului.
Daca angajatii intarzie pentru ca pur si simplu distanta pecare trebuie sa o parcurga pana la locul de munca este prea mare si nu dispun de mijloacele de transport necesare, aveti doua posibilitati: fie puneti la dispozitia personalului un mijloc de transport adecvat, fie modificati corespunzator orarul de lucru.

- Formulati etapele actiunii
Dupa ce analizati situatia, e momentul sa actionati.
Stabiliti proceduri care sa reglementeze ferm diferite probleme din organizatie. Daca angajatii absenteaza pentru ca mentalitatea lor este de a trata cu larghete programul de lucru, introduceti reguli stricte, incluzand sanctiuni in cazul nerespectarii lor.

- Faceti o evaluare preliminara a actiunii
Solutia aleasa poate fi mai mult sau mai putin optima.
Inainte de a o aplica, in functie si de importanta deciziei asupra careia v-ati oprit, cereti parerea colaboratorilor si subordonatilor dvs. Incurajati exprimarea libera a opiniilor si fiti deschisi oricarui examen critic.

- Aplicati planul stabilit
Daca ati urmarit cu strictete etapele propuse si ati decis ce trebuie facut, aplicarea deciziei nu trebuie sa va puna, in mod normal, nicio problema. O abordare atenta a procesului de luare a deciziei va va permite insa de multe ori sa detectati si sa eliminati eventuale probleme inca inainte ca acestea sa se manifeste cu adevarat.

- Controlati intregul proces
Se poate intampla ca, desi ati reactionat fata de o problema, luand decizii in acest sens, nimic sa nu se schimbe in directia dorita. In aceasta situatie, trebuie revazut intregul proces de luare a deciziei. Incercati de data aceasta o abordare noua. Revizuiti informatiile pe care le detineti despre subiectul respectiv si adaugati, eventual, altele daca cele existente vi se par insuficiente. Consultati-va inca o data subordonatii.
Realizati o analiza costuri-beneficii, comparand avantajele si dezavantajele asociate cu decizia respectiva.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deciziiangajatiabsenteism

Data aparitiei: 09 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum sa va asigurati ca luati cele mai bune decizii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]