Consultanta in afaceri | Manager
 

Modul de calcul al sporului de repaus saptamanal

Autor: Irina Dumitrescu

Intrebare:


Cum se calculeaza sporul de repaus saptamanal? La numarul de zile de repaus saptamanal lucrate se aplica sporul sau se calculeaza procent indiferent de numarul de zile lucrate? Sau se aplica la orele lucrate acest spor ?

Raspuns:
Astfel cum prevede art. 132 alin. (2) din Codul muncii , daca repausul saptamanal se acorda in alte zile din saptamana decat sambata si duminica, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor un spor la salariul de baza, al carui cuantum va fi negociat in mod colectiv sau individual.

Legea nu prevede modalitatea de calcul a sporului in sensul daca se acorda la numarul de zile de repaus saptamanal sau la numarul de ore lucrate in zilele de repaus saptamanal. In consecinta, sporul pentru repausul saptamanal stabilit de art.132 alin. (2) din Codul muncii se acorda in conditiile stabilite in contractul individual sau colectiv de munca.

Mentionam ca, chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie si se cumuleaza cu sporul prevazut la art. 132 alin. (2) din Codul muncii.

In continuare va prezentam un exemplu de calcul al sporului in functie de numarul de ore lucrate pe lunain zilele de repaus saptamanal

Exemplu de calcul:

Un angajat cu o norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in lunaaprilie 2011 a lucrat 15 ore in zile de repaus saptamanal. Spor acordat conform CCM 10% din salariul de baza:
Luna Aprilie 2011
Zile lucratoare in luna : 20
Ore lucrate: 20 zile * 8 ore/zi = 160 ore
Salariu tarifar : 2.938 RON
Salariu / ora : 2.938 / 160 ore = 18 RON / ora
Ore lucrate in zile de repaus saptamanal: 15


Cum sa te pensionezi in 2014
Cum sa te pensionezi in 2014

Vezi detalii

Circulara privind controlul ITM
Circulara privind controlul ITM

Vezi detalii aici

202 Modele fise de post
202 Modele fise de post

Vezi detalii aici

15 ore * 18 RON/ora =275 RON
Spor 10% =28 RON

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 03 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot
Modul de calcul al sporului de repaus saptamanal
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Angajati Care Nu Au Ajuns La Munca Din Cauza Conditiilor Meteo NefavorabileIntrebare: Buna ziua, Avem 3 angajati care nu au putut ajunge la munca din cauza coditiilor meteo nefavorabile (2 sunt din alta localitate si nu au functionat trenurile, iar unul din Braila de asemenea nu a putut circula chiar daca are masina). Nu pot sa-i pontez prezenti in acea zi pentru ca nu este corect, dar nu mi se pare corect nici sa-si piarda o zi de concediu de odihna. Este reglementata legal cumva aceasta situatie pentru ca seful meu nu cred ca va accepta o invoire. Sincer nu stiu cum sa rezolv
 

Raspuns: Din punctul meu de vedere ar trebui pontati normal sau ar trebui sa inainteze ei fie cerere de conce... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii de la specialisti"

» Alte Newslettere Gratuite