Consultanta in afaceri | Manager
 

Modul de calcul al sporului de repaus saptamanal

Autor: Irina Dumitrescu

Intrebare:


Cum se calculeaza sporul de repaus saptamanal? La numarul de zile de repaus saptamanal lucrate se aplica sporul sau se calculeaza procent indiferent de numarul de zile lucrate? Sau se aplica la orele lucrate acest spor ?

Raspuns:
Astfel cum prevede art. 132 alin. (2) din Codul muncii , daca repausul saptamanal se acorda in alte zile din saptamana decat sambata si duminica, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor un spor la salariul de baza, al carui cuantum va fi negociat in mod colectiv sau individual.

Legea nu prevede modalitatea de calcul a sporului in sensul daca se acorda la numarul de zile de repaus saptamanal sau la numarul de ore lucrate in zilele de repaus saptamanal. In consecinta, sporul pentru repausul saptamanal stabilit de art.132 alin. (2) din Codul muncii se acorda in conditiile stabilite in contractul individual sau colectiv de munca.

Mentionam ca, chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie si se cumuleaza cu sporul prevazut la art. 132 alin. (2) din Codul muncii.

In continuare va prezentam un exemplu de calcul al sporului in functie de numarul de ore lucrate pe lunain zilele de repaus saptamanal

Exemplu de calcul:

Un angajat cu o norma de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, in lunaaprilie 2011 a lucrat 15 ore in zile de repaus saptamanal. Spor acordat conform CCM – 10% din salariul de baza:
Luna Aprilie 2011
Zile lucratoare in luna : 20
Ore lucrate: 20 zile * 8 ore/zi = 160 ore
Salariu tarifar : 2.938 RON
Salariu / ora : 2.938 / 160 ore = 18 RON / ora
Ore lucrate in zile de repaus saptamanal: 15


Consilier Legislatia Muncii pentru Bugetari
Consilier Legislatia Muncii pentru Bugetari

Vezi detalii

Ghid Complet - Contractul individual de munca
Ghid Complet - Contractul individual de munca

Vezi detalii

Cartea Verde a Legislatiei Muncii
Cartea Verde a Legislatiei Muncii

Vezi detalii

15 ore * 18 RON/ora =275 RON
Spor 10% =28 RON

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 03 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot
Modul de calcul al sporului de repaus saptamanal
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Cumul De Funcții în Aceeași Unitate?Intrebare: Buna ziua, Va prezint următoarea situație. În cadrul liceului nostru funcționează un informatician cu normă întreagă(40 ore/ săpt). În urma concursului de ocupare a posturilor vacante acesta a ocupat o catedră de informatică în aceeași unitate. (18 ore/ săpt). 1. Este posibil să dețină ambele funcții? (2 contracte individuale de muncă) 2. Cum se calculează concediul de odihnă pentru persoana în cauz
 

Raspuns: Da, este posibil sa fie incadrat cu doua CIM in aceeasi unitate, ii permite chiar codul muncii acest... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"