Atentie: va trebuie acordul ITM pentru nerespectarea repausului saptamanal

ITMrepaos saptamanalsalariu de bazacodul munciiCCMCIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul la repausul saptamanal este reglementat in dispozitiile art. 132-133 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Potrivit art. 132 alin. (1) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
 
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Asadar, repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica, precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
 
Cuantumul sporului acordat nu este prevazut in dispozitiile Codului muncii , ci in cele cuprinse in CCM ori in CIM in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (3) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, pentru ca salariatul isi desfasoara activitatea sambata și duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozițiilor art. 132 alin. (3) din Codul muncii , cu modificarile și completarile ulterioare. Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in CCM sau CIM, dupa caz.
 
Veti avea in vedere in aceasta situatie si de prevederile contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior, astfel incat sa nu acordati un spor pentru repausul saptamanal inferior celui prevazut prin acesta.
 
Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obișnuite de repaus saptamanal de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive decat din cadrul respectivei saptamani. Pentru munca prestata pe durata repausului saptamanal salariatul va primi salariul corespunzator pentru zilele in care presteaza activitatea plus sporul corespunzator astfel cum a fost stabilit in conditiile art. 132 alin. (3) din Codul muncii in CCM sau CIM.
 
In ceea ce priveste autorizarea ITM, potrivit dispozitiilor art. (4) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 
In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza.
 
Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, in aceasta situatie numai cu autorizarea ITM.
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ITMrepaos saptamanalsalariu de bazacodul munciiCCMCIM

Data aparitiei: 02 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: va trebuie acordul ITM pentru nerespectarea repausului saptamanal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]