Pe cine trebuie sa motivati?

resurse umanemotivareangajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iata o intrebare cel putin interesanta! Asa cum atunci cand realizati o oferta va ganditi foarte serios cui o adresati, care este publicul sau tinta (target), tot asa trebuie sa stiti cu cine aveti de-a face atunci cand vine vorba de motivare. Cand ganditi un text de motivare pentru un angajat trebuie ca, mai intai, sa stiti in ce categorie includeti angajatul respectiv.

Tipologia angajatilor este un capitol special in toate cartile de management organizational si face obiectul unor studii atente in managementul resurselor umane.

Pentru ca aceasta tipologie este arhicunoscuta, ne-am gandit sa va prezentam in acest capitol o tipologie mai aparte, propusa de doi britanici (Keirsey si Bates), dar avand la baza scrierile filozofului Jung.

Asadar, angajatii din compania dumneavoastra se impart in patru mari categorii, carora le facem si o scurta descriere. Retineti ca numele fiecarui tip a fost dat in functie de mitologia greaca, dar, pentru a fi perfect intelesi, am adaugat si o "traducere" in limba romana:

- dionisianul (artizanul). Este un angajat care cauta libertate, este spontan si nu poate fi constrans sau obligat sa faca ceva atunci cand nu crede in lucrul respectiv. Da dovada de un optimism ce poate fi cu greu controlat, dar are o capacitate de analiza ce trebuie luata in seama. Mereu nelamurit, necesita discutii individuale interminabile pentru a fi informat;

- epiteanul (gardianul). Angajat cu o mare dorinta de apartenenta la un grup. Este cel care pastreaza traditia, are un simt al datoriei foarte dezvoltat. Este moral, are nevoie de recunoastere si manifesta un pesimism care nu egaleaza decat... optimismul dionisianului. Urmeaza un protocol de activitate fara a pune prea multe intrebari. Cu alte cuvinte, este un soldat constiincios;

- prometianul (rationalistul). Un spirit autocritic extraordinar si un perfectionist convins. Pana cand lucrarea nu va fi perfecta din punctual lui de vedere nu poate fi considerata ca fiind incheiata (chiar daca s-au depasit deja... termenele). Are o fantezie bogata, este analytic si dovedeste o mare dorinta de a construi pentru viitor. {tie foarte bine sa identifice datele de inceput si cele de final pentru a evalua o activitate;

- apolonianul (idealistul). |si fixeaza obiective extraordinare. Lui nu-i place sa lucreze alaturi de colegi, in acelasi ritm. El este „altfel”. Lucreaza pana moare de foame atunci cand crede intr-o idee, dar trage... targa pe uscat din greu atunci cand nu reusiti sa-l convingeti. Este un poet in adevaratul sens al cuvantului, opera sa va fi descifrata de urmasi...

Analizand cele patru tipuri de mai sus (care au foarte multe "ramificatii" la randul lor), puteti incadra foarte usor angajatii si colaboratorii intr-una din categorii. Va va fi mult mai usor sa concepeti un mesaj de motivare stiind pe cine trebuie sa motivati. Pentru ca este foarte clar: intr-un fel il veti motiva pe rationalist si altfel pe idealist.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
resurse umanemotivareangajati

Data aparitiei: 27 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pe cine trebuie sa motivati? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]