Clauze stipulate in CIM cu timp partial

salariu de bazacontract individual de muncatimp de muncatimp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Problema:

Este vorba de o  suplimentare de productie si se doreste angajarea unor persoane care sa lucreze numai sambata si duminica, cate 12 ore, in doua schimburi.

In contractul de munca, la timpul de munca, sunt trecute 5 ore zilnice. Mai mult, salariatului i se solicita efectuarea de ore suplimentare.

Consecinte:

Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Modul concret de repartizare inegala a timpului de munca va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul unitatii sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
 Daca orele suplimentare au fost prestate si nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza.

Rezolvare:

Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil (art. 101 din Codul muncii).

Astfel, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.

Contractul individual de munca cu timp partial trebuie sa cuprinda aceleasi elemenete ca orice contract individual de munca cu timp normal, precum si:
- durata muncii si repartizarea programului de lucru;
- conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
- interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Modelul contractului individual de munca a fost aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca, publicat in M. Of. nr. 139 din 4 martie 2003 si modificat prin Ordinul MMSS nr. 76 din 11 martie 2003, publicat in M. Of. nr. 159 din 12 martie 2003.

Astfel, la lit. h) punctul 2 este mentionata durata muncii pentru fractiunea de norma unde se mentioneaza 24 ore pe saptamana. La acelasi articol la lit. a) se gaseste repartizarea programului de lucru si se inregistreaza programul real de lucru.

Salariatului cu fractiune de norma ii este interzis sa efectueze ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia (art. 119 alin. (1).
Asadar, sporul pentru munca suplimentara se acorda numai in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul legal de 30 de zile.

Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 prevede la art. 41 alin.(2) lit. c) ca orele care nu au fost compensate cu timp liber corespunzator se platesc sub forma de spor care este de 100% din salariu de baza.

Deoarece regula este ca se aplica prevederea mai favorabila pentru salariati, orele suplimentare se platesc cu un spor  de 100% din salariul de baza.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu de bazacontract individual de muncatimp de muncatimp partial

Data aparitiei: 22 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauze stipulate in CIM cu timp partial Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]