Important: Efectele Codului Muncii 2011 asupra Regulamentului Intern

codul munciiregulamentul internsanctiuniconcediere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 258 din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
 
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
 
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
 
c) drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;
 
d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
 
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
 
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
 
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
 
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
 
In conformitate cu art. I pct. 93 din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , act normativ ce va intra in vigoare la 1 mai 2011, articolul 258 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
 
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
 
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
 
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
 
d) procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
 
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
 
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
 
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
 
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
 
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor."
 
Asadar, fata de prevederile minime ce trebuie sa se regaseasca in regulamentul intern, Legea 40/2011 completeaza gama prevederilor minime obligatorii in sensul ca in cuprinsul regulamentului se vor regasi si dispozitii privind criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
 
Potrivit dispozitiilor art. 63 alin. (2) din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.
 
Art. I pct. 34 din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii , prevede ca la articolul 63, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
"(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern."
 
Asadar, prin noile modificari ale Codului muncii , care vor intra in vigoare la 1 mai 2011, se instituie posibilitatea stabilirii procedurii de evaluare a salariatilor prin contractul colectiv de munca aplicabil. Potrivit Legii 130/1996 , republicata, contractul colectiv de munca aplicabil poate fi incheiat la nivel de unitate, grup de unitati, ramura sau national. In lipsa unui contract aplicabil angajatorului, incheiat la aceste nivele, procedura de evaluare poate fi stabilita prin regulamentul intern.
 
Conform art. 100 din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, prevazute in prezentul capitol, dispozitiile legale si prevederile contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.
 
Art. I pct. 56 din Legea 40/201 , prevede ca articolul 100 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Cu exceptia dispozitiilor speciale contrare, prevazute in prezentul capitol, dispozitiile legale, prevederile regulamentelor interne, precum si cele ale contractelor colective de munca aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta."
 
Prin urmare, potrivit acestor modificari ale Codului muncii instituite prin Legea 40/2011 , si prevederile regulamentelor interne aplicabile salariatilor angajati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata la utilizator se aplica aplica in egala masura si salariatilor temporari pe durata misiunii la acesta.
 
Art. 129 din Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:
 
“(1)Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator cu acordul sindicatului ori, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(11) In cazul unui dezacord cu privire la normele de munca, partile vor apela la arbitrajul unui tert ales de comun acord.
 
(2) In situatia in care normele de munca nu mai corespund conditiilor tehnice in care au fost adoptate sau nu asigura un grad complet de ocupare a timpului normal de munca, acestea vor fi supuse unei reexaminari.
 
(3) Procedura de reexaminare, precum si situatiile concrete in care poate interveni se stabilesc prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.”
Conform art. I pct. 66 din Legea 40/2011 , art. 129 se modifica si are urmatorul cuprins: “Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor."
 
Conform art. 129 in vigoare la ora actuala, elaborarea normelor de munca se face de catre angajator cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. Dupa intrarea in vigoare a Legii 40/2011 , pentru elaborarea normelor de munca este suficienta consultarea sindicatului ori reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Totodata prin Legea 40/2011 se renunta la institutia arbitrajului in cazul unui dezacord cu privire la normele de munca.
 
Asadar, prin noile modificari angajatorul dobandeste o mai mare autonomie in stabilirea normelor de munca.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiregulamentul internsanctiuniconcediere

Data aparitiei: 20 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Important: Efectele Codului Muncii 2011 asupra Regulamentului Intern Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]